HNK Split

Istinita priča iz 16. stoljeća ponovo na kazališnim daskama

Foto: 'Matko Biljak'
Istinita priča iz 16. stoljeća ponovo na kazališnim daskama
13.03.2011.
u 18:06
Naslovne uloge nesretnih ljubavnika, splitskog Romea i Julije, Turčina Adela i kršćanke Mare, odlično su odigrali Domagoj Dorotić i Valentina Fijačko
Pogledaj originalni članak

Splićani su mahom pozdravili vraćanje opere “Adel i Mara” Josipa Hatzea na repertoar druge nacionalne kazališne kuće, jer riječ je o splitskom djelu temeljenom na istinitoj priči iz 16. stoljeća koje je posljednji put u Splitu bilo postavljeno 1993. godine.

 

Pljeskom su nagradili subotnju premijernu izvedbu pod ravnanjem maestra Lorisa Voltolinija i u režiji Dore Ruždjak Podolski. Naslovne uloge nesretnih ljubavnika, splitskog Romea i Julije, Turčina Adela i kršćanke Mare, odlično su odigrali Domagoj Dorotić i Valentina Fijačko. Uz njih su nastupili Ivica Čikeš, Žana Marendić Bučević, Ljubomir Puškarić, Terezija Kusanović, Špiro Boban, Ozren Bilušić te, po ocjeni mnogih, doista izvrstan Zbor HNK Split.

 

– Drago mi je da je splitska Opera imala hrabrosti postaviti ovo djelo koje pokazuje da se i mladi umjetnici fantastično razvijaju – kazala je operna pjevačica Cynthia Hansel Bakić.

 

– Oduševljen sam što se Josip Hatze opet vratio u Split. Tema opere “Adel i Mara” i danas je vrlo aktualna jer govori o srazu dviju kultura – naglasio je pjevač Tedi Spalato.

 

Premijeri “Adela i Mare” nazočili su brojni splitski uglednici i kulturnjaci, poklonici opera koji su premijeru ocijenili jako dobrom. No, svi se slažu u jednom – scenografija u “Adelu i Mari” bila je jako loša. Siromašna, ni po jednom detalju nije se mogao prepoznati Split, Klis, Dalmacija. Uz to, ni kostimi ni režija nisu ih oduševili.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

TM
tesla moj ponos
18:11 14.03.2011.

Opera bez dobre scenografije i kostima nije opera. To je školska priredba u školi na kraju grada.