PEH NA MORU

Hrvatski ploveći paviljon teško oštećen na putu prema Veneciji

Hrvatski ploveći paviljon teško oštećen na putu prema Veneciji
28.08.2010.
u 13:32
Tijekom plovidbe paviljon je ozbiljno oštećen pa su organizatori hrvatskog predstavljanja na čelu s arhitektom i izbornikom Leom Modrčinom odlučili vratiti ga u Rijeku na popravak.
Pogledaj originalni članak

Hrvatski ploveći paviljon za 12. venecijanski bijenale arhitekture, koji je s riječkog Gata Karoline Riječke u petak, 27. kolovoza zaplovio put Venecije, danas ujutro nije stigao na odredište. Tijekom plovidbe paviljon je ozbiljno oštećen.

Jutros oko osam sati teglenica - ploveći paviljon došla je do ulaza u venecijansku luku, ali ju je zbog oštećenja u plovidbi, talijanska mornarica iz sigurnosnih razloga oteglila u brodogradilište, nakon čega će, kako je odlučio hrvatski tim arhitekata, ipak morati krenuti za Rijeku.

- Prerano je govoriti o tome kolika su oštećena - kratko je komentirao arhitekt Leo Modrčan. Organizatori hrvatskog predstavljanja u Veneciji drže da je popravak plovećeg paviljona moguć, ali je teško procijeniti kako i kada.

Usprkos nesretnim okolnostima, u Arsenalima je otvorena izložba u kojoj je publici Bijenala prikazan proces nastajanja hrvatskog paviljona, od ideje do izgradnje u Brodogradilištu Kraljevica. Paviljon je danas trebao stići na Rivu dei Sette Martiri i ondje biti usidren dva dana, a potom zaploviti natrag u Hrvatsku. Priču od nastanka paviljona pa sve do njegova puta i sidrenja u Veneciji pratila je neizvjesnost.

Naime, problema je bilo i oko dobivanja veza jer je Roberto Rosolen, voditelj nacionalnih nastupa na Venecijanskom bijenalu, hrvatskom izborniku Leu Modrčinu i njegovim suradnicima ponudio vez na vrhu kanala uz rub Giardina, koji se pokazao preskupim i nepovoljnim za sidrenje.

Samo postavljanje pilona za sidrenje stajalo bi više od 40 tisuća eura, a cijena bi za hrvatsku ekipu još i narasla, kada se tome dodaju i troškovi čuvanja paviljona. Rješenje je konačno bilo nađeno u kratkotrajnom najmu komercijalnog veza na glavnoj rivi u blizini Arsenala, mimo Bijenala.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 48

OB
-obrisani-
20:33 28.08.2010.

Gegane, mi smo se raspali davno... Sada samo kosti i pokoji križ....

RK
robert k
07:42 29.08.2010.

Toliko o sposobnosti Hrvatske brodogradnje

Avatar commentator
commentator
16:06 28.08.2010.

- Alter Nehebica - lijep komentar si dala u vezi ovoga, jel studiraš povijest umjetnosti?