Peticija

Hrvatski filmaši za oslobađanje iranskog redatelja Jafara Panahija

Hrvatski filmaši za oslobađanje iranskog redatelja Jafara Panahija
16.03.2011.
u 07:12
Pozivamo vladu Islamske Republike Iran za hitno oslobađanje naših kolega, iranskih filmaša Jafara Panahija i Mohammada Rasoulofa, stoji u dopisu upućenom iranskoj vladi
Pogledaj originalni članak

Jučer je u Hrvatskom audiovizualnom centru, predstavniku iranskog veleposlanstva, savjetniku za kulturu Rezi Jamshidiju, uručena peticija hrvatskih strukovnih udruga, Društva hrvatskih filmskih redatelja i Hrvatske udruge producenata za oslobađanje iranskih filmaša Jafara Panahija i Mohammada Rasoulofa, osuđenih na višegodišnju zatvorsku kaznu. Pozivamo vladu Islamske Republike Iran za hitno oslobađanje naših kolega, iranskih filmaša Jafara Panahija i Mohammada Rasoulofa, stoji u dopisu upućenom iranskoj vladi.

Sastanak je održan povodom održavanja Ciklusa iranskih filmova u zagrebačkom kinu Tuškanac i gostovanja iranskog redatelja Rasoula Sadre Amelija. Ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar, osim Reze Jamshidija, ugostio je i redatelja Amelija, a sastanku su prisustvovali i predstavnici DHFR-a i HRUP-a.

Podsjetimo kako je jedan od najpoznatijih iranskih redatelja Jafar Panahi prošle godine osuđen na šest godina zatvora za djelovanje i širenje propagande protiv sustava, a zabranjeno mu je i snimanje filmova, pisanje scenarija, putovanje u inozemstvo i razgovor s lokalnim i stranim medijima u idućih 20 godina. Njegov kolega, redatelj Mohammad Rasoulof, osuđen je na istu kaznu.

Panahi je 1995. godine nagrađen Zlatnom kamerom na festivalu u Cannesu za film Bijeli balon, a na festivalu u Veneciji 2000. Zlatnim lavom za film Krug. Njegov posljednji film Offside (2006.) nagrađen je Velikom nagradom žirija na festivalu u Berlinu. Panahi je 2001. bio gost Sarajevo Film Festivala.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

OB
-obrisani-
16:09 16.03.2011.

Bravo, filmaši !