Novo za tinejdžere

Hoće li Tom uspjeti vezati naše klince uz knjige?

Foto: arhiva
Hoće li Tom uspjeti vezati naše klince uz knjige?
23.08.2012.
u 20:45
Avantiju spašava hrabri dječak Tom, i to u pratnji prijateljice Elenne, konja Storma i vuka Silvera
Pogledaj originalni članak

Plameni zmaj, morska zmija, planinski div, čovjek-konj, snježno čudovište i plamena ptica – to su zvijeri koje štite kraljevstvo Avantije. No, zvijeri je začarao Malvel, čarobnjak tame. One su podivljale i spremaju se uništiti zemlju koju su nekoć štitile. Mogući spas ipak postoji. U drevnim je spisima zapisano da će dječak krenuti u pohod kako bi zvijeri oslobodio kletve i spasio kraljevstvo.

Kao princ Valiant

Tako počinje velika avantura u serijalu “Beast Quest” Adama Bladea. Namijenjena je djeci mlađe tinejdžerske dobi (od 10 godina na više), a šest knjiga na hrvatskom (u prijevodu Valentine Barić i pod uredništvom Vere Barić) objavljuje zagrebačko Znanje.

Knjige na police stižu krajem rujna (svaka ima 129 stranica u mekom uvezu) i to svih šest nastavaka u isti tren. Već na prvi pogled napravljene su tako da zagolicaju dječju maštu. Crteži na koricama, ali i u unutrašnjosti knjige, podsjećaju na Princa Valianta, nezaboravni strip Hala Fostera koji je do danas mnogima jedan od najljepših crtanih stripova svih vremena.

Urednici iz Znanja kažu da su upravo zbog tih crteža ostavili originalan naslov serija “Beast Quest” jer je on i svojevrsni grb i logo na početku svake knjige, a hrvatski prijevod “U potrazi za zvijerima” svojevrsni je podnaslov svake knjige.

Serijal je već u svijetu postigao veliki uspjeh. Dosad je preveden na više od trideset jezika, a samo na engleskome prodano je više od devet milijuna primjeraka.

Djecu diljem svijeta privukao je zanimljivi spoj Harryja Pottera i Gospodara prstenova jer ova priča na neki način objedinjuje motive oba velika serijala koja su doslovce zaludjela svijet. I ovdje je u središtu radnje dječak, ali ovog puta on nema čarobne moći, nego kreće spasiti Avantiju oboružan hrabrošću i dosjetljivošću.

Vjerna pratnja

No, junak Tom ima i vjerne pomagače. To su njegova vjerna prijateljice Elenne, ali i konj Storm te pripitomljeni vuk Silver. Njihovi susreti sa zvijerima neopisivo su napeti i opasni, a potrage se zbivaju u sablasnim prostorima, pustim visoravnima, na planinskim vrhuncima, u vremenu koje podsjeća na praskozorje čovječanstva.

Knjige na police stižu u pravi trenutak – na početku školske godine, a prati ih i igra. Na kraju svake knjige nalaze se karte koje se mogu izrezati i skupljati.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.