Muzički biennale Zagreb

Grad, prostor, glazba, zvuk

Foto: MBZ
Alex Mendizabal - Soap opera
Foto: MBZ
Kaffe Matthews - Sonični bicikl
Foto: MBZ
The Garden - Richard Ayres
Foto: MBZ
MBZ
05.04.2019.
u 13:47
U subotu otvara se 30. po redu Muzički biennale Zagreb. Programski fokus ovog izdanja je na temi - grad, prostor, glazba, zvuk.
Pogledaj originalni članak

Jubilarno 30. izdanje Muzičkog biennalea Zagreb započinje u subotu, a trajat će sve do 13. travnja. MBZ posvećen je novoj glazbi svih žanrova, a festivalski program sastoji se od koncerata simfonijskih orkestara i komornih ansambala, projekata eksperimentalnog glazbenog teatra i suvremenog plesa, jazza, elektronske i alternativne glazbe. 

Festival će se održavati na više lokacija u gradu, pa i na ulicama, od jutra do kasno u noć. Na svečanom otvorenju u Kinu Europa u 20 sati, imat ćete priliku čuti London Sinfoniette, koji će izvesti djelo poznatog suvremenog skladatelja Richarda Ayresa pod nazivom The Garden, za solo pjevača, ansambl, elektroniku i video. Nastup u kinu Europa bit će tek druga izvedba ovog multimedijalnog djela. 

Nakon kina Europa, svakako prošećite do Laube, gdje će od 22 sata Daniel Brandt, Jan Brauer i Paul Frick s projektom BBF Ensemble kombinirati akustične instrumente i elektroniku kako bi stvorili minimal techno i dance zvuk i ugođaj pravog berlinskog elektro partyja. 

Idućih dana, osim koncertnih izvedbi, očekuje vas i nekonvencionalan umjetnički program. Već sutra od 11 sati možete sresti Ratka Vojteka i Matka Brekala na glazbenoj šetnji pored KIC-a. Projekt ove dvojice umjetnika između je performansa i socijalnog eksperimenta - odlučili su svoju glazbu izložiti nasumičnoj publici i slučajnim prolaznicima, kako bi izazvali reakcije koje će se prenositi online streamingom.

Prolazite li pored Galerije Greta, naići ćete na zanimljive instalacije - sonične bicikle. Projekt je to glazbene umjetnice i skadateljice Kaffe Matthews koja je s kolegom Daveom Griffithsom osmislila bicikl na koji su sprijeda montirana dva zvučnika, a straga GPS i Raspberry Pi uređaj. Sonični bicikl ovisno o lokaciji i brzini pedaliranja reproducira odabrane zvukove, pretvarajući bilo koji prostor u pravu koncertnu dvoranu. Zagrebačka varijatna soničnog bicikla nastala je u suradnji s učenicama Obrtničke škole za osobne usluge, koje su na radionici s Kaffe Matthews stvarale zvučnu bazu za bicikl. 

Jedan od programskih blokova ovogodišnjeg MBZ-a posvećen je legendarnom nastupu Johna Cagea na Biennaleu 1985. godine. Tada je održana najpoznatija izvedba na Muzičkom biennaleu Zagreb, svjetska premijera Cageove skladbe "A collection of Rocks". 

Audiovizualni umjetnik i suradnik Johna Cagea, Brian McClure će u svom nastupu kombinirati 16-milimetarski projektor i zvučne efekte. Njegovu izvedbu možete pogledati u nedjelju u 20 sati u Zagrebačkom plesnom centruTaylor Deupree, priznati  umjetnik zvuka i predvodnik suvremene eksperimentalne elektronske glazbe nastupit će u Laubi u ponedjeljak u 22 sata. Deupree u svom se glazbenom istraživanju bavi glitchevima, točnije kratkim spojevima, kako u tehnološkim sustavima tako i u ljudskoj percepciji. U utorak, 9. travnja, u Muzeju Suvremene umjetnosti možete isprobati instalaciju "Play a Listen" Alexa Mendizabala u obliku čepića za uši, oblikom sličnim školjkama, a svaki je kalibriran na određenim rezonancijama. Još jednu Mendizabalovu instalaciju možete vidjeti i čuti u Koncertnoj dvorani Lisinski idući četvrtak od 17 sati. Instalacija pod nazivom "Soap opera" je koncertna instalacija s balonima, bocama s malo vode i sapuna te membranama. 

Čitav bogati program 30. Muzičkog biennalea Zagreb možete pronaći na web stranici mbz.hr.

 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.