Mladi ansambl

Glazbene staze koncertom „Zvjezdane staze“ rasprodale Lisinski!

Foto: PR FOTO
Glazbene staze
Foto: PR FOTO
Glazbene staze
28.10.2016.
u 09:54
Pogledaj originalni članak

Rijetko kad se dogodi da mladi ansambl klasičnih glazbenika rasproda ulaznice za koncert. Još je neobičnije kada se to dogodi tjedan dana uoči koncerta. Međutim, Ansambl Glazbene staze uspio je u tome.

U sklopu vlastitog Ciklusa Glazbene staze, 3. studenog 2016., u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog, Ansambl će održati koncert na kojem će izvesti glazbene teme iz serijala Zvjezdane staze koji ove godine obilježava 50. obljetnicu premijere.

Zvjezdane staze ili Star Trek, jedan je od najdugovječnijih televizijskih serijala u povijesti. Osim prepoznatljivih uvodnih riječi kojim započinju imaginarna putovanja nepoznatim svemirskim prostranstvima, niza kapetana koji su se mijenjali iz serije u seriju i postali njihovim zaštitnim licima, za prepoznatljivost Zvjezdanih staza zaslužna je i glazba desetak vrsnih skladatelja, među kojima su osobit pečat dali Alexander Courage i Jerry Goldsmith. Na koncertu 3. studenog, zagrebačka publika, barem oni koji su bili najbrži, imat će priliku uz ansambl Glazbene staze prisjetiti se tema iz omiljenog znastveno fantastičnog serijala. Pored tema iz iz serijala, koje je za Ansambl Glazbene staze prilagodila Mia Pap, publika će imati priliku čuti i nekoliko kompozicija klasične glazbe domaćih i stranih skladatelja nadahnutu upravo – svemirom. Izvest će djela mladih domaćih kompozitora Biance Ban i Marka Slavičeka te istaknutog britanskog kompozitora filmske glazbe Michaela Nymana.

Koncert „Zvjezdane staze“ jedan je u nizu koncerata koje Ciklus i ansambl Glazbene staze osmišljavaju i predstavljaju publici posljednjih osam godina. Svestranost i svježina ovog ansambla osobito će biti jasna izdvojimo li neke od njihovih prijašnjih uspješnica: „Crveni ruž“ koji je predstavio Zlatno doba glazbenog teatra, mjuzikl i kabaret glazbu tridesetih godina prošlog stoljeća, „Barok Pop“ koji je istražio kako su pop i rock bendovi poput Beatlesa, Bee Geesa i The Beach Boysa inspiraciju tražili u glazbi baroka, „Etno Classic“ kojim su predstavili velikane klasične glazbe inspirirane folklorom , koncert „Volim, volim, volim“ na kojem redovito svake godine predstavljaju istaknute mlade glazbenike, a ove jeseni bili su platforma za pokretanje prvog Zagrebačkog festivala klavirskih dua.

Dodamo li svemu nabrojenome da su članovi sastava sve redom vrsni glazbenici – imamo recept za uspjeh. Na koncertu „Zvjezdane staze“ ansambl će se predstaviti u sastavu: Eda Rimanić, flauta, Vlade Matulić, klarinet, Đana Kahriman, violina, Vid Veljak, violončelo, Iva Ljubičić, klavir i Borko Rupena udaraljke.

Ansambl Glazbene staze, po formi je Pierrot sastav za kojeg je specifično da ga čine dva puhačka instrumenta - flauta i klarinet, dva gudačka - violina i violončelo te klavir, a vrlo često je nadopunjen glasom ili udaraljkama. Jedini je takav sastav u Hrvatskoj i jedan od rijetkih takvih u svijetu.  

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr