Actopolis

Gagić i Gladović otvorili izložbu u Greti

Gagić i Gladović otvorili izložbu u Greti
05.07.2016.
u 17:11
Riječ je o umjetničkom radu, „kompoziciji u nastajanju“, koji će se predstaviti u dvije etape
Pogledaj originalni članak

Sinoć je u zagrebačkoj galeriji Greta otvoren prvi dio audio-participativnog projekta „Full Range Society“ umjetničkoga dvojca Lightune.G (Bojan Gagić i Miodrag Gladović).

Riječ je o umjetničkom radu, „kompoziciji u nastajanju“, koji će se predstaviti u dvije etape. Prvi dio rada naslova „Zvučne iskaznice“, posjetitelji će stvarati u fizičkom prostoru galerije Grete u Zagrebu, fiktivnoj čekaonici, a sastoji se od anonimnog ispunjavanja izmišljenog anketnog obrasca FRS.001. Posjetitelji galerije moći će odgovoriti na niz standardnih pitanja (o njihovoj starosti, bračnom stanju, nacionalnoj pripadnosti, stupnju obrazovanja i sl.), koja nalazimo u većini formulara čija je svrha prikupljanje osobnih podataka (primjerice za potrebe izdavanja vize, dizanja kredita, zasnivanja radnog odnosa, traženja državljanstva i ostalo). Nakon ispunjavanja obrasca FRS.001 unos se potvrđuje otiskom prsta na računalu, čime se aktivira i kamera koja skenira ispunjeni obrazac. Kamerom se u računalo prenose osobni podaci. Prenesene podatke računalo obrađuje i  pretvara u individualnu zvučnu sliku unositelja podataka, njegovu odnosno njezinu „zvučnu iskaznicu“. Vrijednosti zvuka mijenjaju se ovisno o unesenim informacijama, i na taj se način stvara niz jedinstvenih mikrokompozicija. Izložba će biti otvorena od 5. do 10. srpnja.

- Instalacija u Greti zapravo je gradnja osobne kompozicije koju stvara svaki posjetitelj kroz unos različitih parametara putem upitnika u koji je moguće upisati rod, dob, nacionalnost, vjersku (ne)opredjeljenost, bračno stanje, imovinsko stanje, obiteljsko stanje i sl. Svaki upisani podatak mijenja strukturu zvuka u prostoru u kojem posjetitelj boravi, a po završetku upisa dobivamo jedinstvenu zvučnu sliku koja odgovara isključivo toj osobi. Ovim pristupom želimo naglasiti jedinstvenost svakog čovjeka kao jedinke bez obzira na pripadanje bilo kojem društvenom kontestu - naglasio je Gagić.
 
Drugi dio projekta predstavit će se internacionalnoj publici tijekom rujna ove godine kao web projekt, a koji se temelji na virtualnoj, statističko-demografskoj, zvučnoj mapi Europe (www.fullrangesociety.net).

- Web projekt nudi nam uvid u složenost odnosa ljudskog bivanja u zajednicama koje nazivamo državama. Kroz javne podatke o stanovništvu u pojedinim europskim zemljama moguće je pratiti promjene kroz koja te zemlje prolaze kroz povijest. Naravno, radi se o novijoj povijesti za koju imamo statističke podatke. Kao i kod instalacije fokus je na pretvorbi podataka u zvuk. Svaki posjetitelj weba moći će odabrati određenu zemlju, povijesno razdoblje ili više njih i manipulirati raspoloživim statističkim podacima (npr. broj stanovnika, bruto dohodak, odnosi većinskih i manjinskih nacionalnih zajednica, demografska slika i sl.) te tako kroz online zvučnu kompoziciju imati drugačiji uvid u svijet oko sebe - objasnio je Gladović.
 

Podsjetimo, zagrebački projekt „Nevidljivo pripadanje/Invisible Belonging“ otvorio je u travnju Saša Šimpraga s radom "Povezivanje“, nakon čega je uslijedila istraživačko-radionička faza projekta „Zajednice skrbi“ umjetnice Selme Banich, te svjetlosno-krajobrazna instalacija „Cesta pripadanja“ Nikole Bojića u zagrebačkom Podbrežju u lipnju. Nakon realizacije audio-participativne instalacije „Zvučne iskaznice“ u Greti, već početkom rujna iščekujemo izložbu Tonke Maleković naziva „Spaces Between Living Places“ u Galeriji SC, zatim završnu intervenciju Selme Banich u zagrebačkoj Folki te predstavljanje online kompozicije „Full Range Society“ dvojca Lightune.G. Kustosica zagrebačkoga projekta „Invisible Belonging“ arhitektica je Ana Dana Beroš.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.