tatjana ivančić

Filmovi pionirke hrvatskog eksperimentalnog filma prikazuju se u Austriji

Foto: Kinoklub Zagreb
Filmovi pionirke hrvatskog eksperimentalnog filma prikazuju se u Austriji
02.09.2021.
u 15:51
Austrijski filmski muzej u svom novom programu Collections on Screen prikazuje filmove iz svoje kolekcije, a otvaraju ga 4. rujna filmovi hrvatske autorice eksperimentalnih filmova.
Pogledaj originalni članak

Kako je najavljeno iz Kinokluba Zagreb, program će dati uvid u aktualne arhive: digitalnu restauraciju nekoliko filmova Super 8 Tatjane Ivančić, restauraciju filmske ostavštine Marije Lassnig, kao i digitalizaciju i dugoročnu digitalnu pohranu djela Renate Bertlmann, među kojima se mogu vidjeti sličnosti unatoč različitom rukopisu.

Kao jedna od najaktivnijih članica Kinokluba Zagreb, Ivančić se krajem šezdesetih počela intenzivnije baviti filmom i postala jedan od prvih autorica hrvatskog amaterskog i eksperimentalnog filma. Filmovi su joj prikazivani na mnogim festivalima, a od 1967. do 1986. snimila ih je više od 70.

"Većina filmova amaterske eksperimentalistkinje Tatjane Ivančić bavi se ljepotom svakodnevice, sitnim detaljima prirodnog svijeta i teksturama biosfere - osobito mora, pokazujući virtuoznost transformacije odlučujućeg trenutka u neprekinuti niz slika", ističe se u najavi, dodajući kako je ona jednako vješto, domišljato, pažljivo i poetično snimala mikrokozmos morskih plaža, gradsku vrevu reflektiranu u staklu izloga kao i prve korake svojih unuka. 

"Gledajući filmove Tatjane Ivančić čini nam se da je svijet postojao u punini svojih filmičnih krajolika -- kinematičkom, kinetičkom i kinestetičkom -- samo kako bi mogao biti uhvaćen objektivom njene malene kamere",, napominje se.

Filmove Tatjane Ivančić digitalno su restaurirali Austrijski filmski muzej (Beč) i Light Shop/Digital Magic Studio (Zagreb) tijekom 2019./2020. godine.

Digitalizacija slike i zvuka te digitalna restauracija slike izvedeni su u Austrijskom filmskom muzeju uz korištenje kopija na Super 8mm filmskoj vrpci s magnetskim tonom iz zbirke Kinokluba Zagreb.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.