OMIŠ 2017

U sklopu festivala i koncert 'Grad Zagreb Gradu Omišu'

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Omiš
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Omiš
29.06.2017.
u 13:52
Na Trgu Sv Mihovila večeras (petak) započinje 51. Festival dalmatinskih klapa Omiš 2017
Pogledaj originalni članak

Podizanjem festivalske zastave na Trgu Sv. Mihovila i uz izvedbu Omiške stine večeras (petak) započinje 51. Festival dalmatinskih klapa Omiš 2017.

Festivalski stijeg podići će Branko Tomić, dugogodišnji pjevač klape Filip Dević koji se vjerojatno najviše puta penjao na omišku pozornicu.

Novo vodstvo Festivala trudi se čvršće vezati klapsku pjesmu uz tradiciju pa je u duhu povratka iskonskom pjevanju ove godine ukinuta „Večer popularnih obrada, ali se vraća „Večer izvornih napjeva“ sa novinama i eksperimentalnim karakterom. Želja je potaknuti klape da šire opus pjesama, da donose lijepe, stare napjeve koji se uopće ne izvode.

Posljednjih godina sve su se više čule obrade što je u suprotnosti s jednostavnim načinom pjevanja koji su baštinili naši prethodnici. U Večeri izvornih napjeva mogu nastupati muške, ženske i mješovite klape koje moraju brojiti od četiri do šest članova, pjevaju na jednom ili dva mikrofona, isključivo a cappella tradicijske napjeve s unaprijed zadanog popisa od 50 napjeva. Kako je ove godine karakter večeri eksperimentalan dodijelit će se samo jedna nagrada publike.

U drugom dijelu večeri nastupit će dječja klapa Tiha Luka iz Neuma i trostruki omiški pobjednik klapa Šufit iz Splita koja ove godine slavi svoj 25. rođendan.

Omiš 2017 održava se od 30. lipnja do 22. srpnja, a dio programa odvijat će se na novim lokacijama. U Parku hrvatskih branitelja upriličit će se koncert "Grad Zagreb gradu Omišu" i promocija Serije HRT‐a "Klapska pjesma ‐ Od Konobe do svjetske kulturne baštine", a na Poljičkom trgu Monografija Herci Ganza "Festival dalmatinskih klapa 1967 ‐ 2016"

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.