Platon na Igrama

Etika važnija od estetike

Foto: 'Grgo Jelavic/PIXSELL'
Etika važnija od estetike
19.08.2013.
u 13:06
U Sokratovo vrijeme život nije bio najveća vrijednost. Više su vrijedila ljudska prava, sloboda misli, čast - istaknuo je redatelj Tomi Janežič podcrtavši da od onog vremena baštinimo i pravo na sumnju i skepsu
Pogledaj originalni članak

Posljednja dramska premijera Dubrovačkih ljetnih igara, Platonova \"Obrana Sokratova\" najavljena za ponedjeljak 19. kolovoza na Lovrijencu ima redatelja, glumca, dizajnera zvuka, priređivača prostora, asistenta redatelja zaduženog za komontažu, dramaturginju, ali ne i kostimografa. Slovenski redatelj Tomi Janežič u susretu sa novinarima bio je tajnovit i ponavljajući Platonovu misao da nepromišljen život nije vrijedan življenja.

Funkcija teatra

- Ova predstava poziva na promišljanje vlastitog života, društva i svijeta u kojem živimo. Promišljamo i funkciju teatra. U ovom me trenutku više zanima etika od estetike. Platonov tekst donosi brojne teme aktualne do današnjeg dana kao što su rat, pravna država, demokratski organizirano društvo, smrt, sloboda, vrline... Valja reći da vrline nisu isto što i vrijednosti. U Sokratovo vrijeme život nije bio najveća vrijednost. Više su vrijedila ljudska prava, sloboda misli, čast - istaknuo je Janežič podcrtavši da od onog vremena baštinimo i pravo na sumnju i skepsu.

- U staroj Grčkoj je nastala i drama. Daleki Istok je ne poznaje. Sada je izvrsno vrijeme ja ovaj tekst. Dubrovnik ima dosta sličnosti sa Atenom, kao što postoje i sličnosti Atene i SAD-a - veli Janežič koji se za ovu predstavu pripremao devet mjeseci.

Unutarnji prostor

Janežičev Sokrat Alen Liverić samo je citirao Sokrata i rečenicu znam da ništa ne znam. No, pričljiviji je bio beogradski arhitekt Radivoje Dinulović koji je u predstavi zadužen za prostor.

- Postavljamo si pitanje zašto interveniramo u ambijent koji je određen i kao prostor ima svoju vrijednost? Stvorili smo kutiju u kući koja se zove Lovrijenac, kao što je i Lovrijenac kuća u Dubrovniku, a Dubrovnik kuća u svijetu. A u Lovrijencu smo pokušali stvoriti svoj unutarnji prostor - rekao je Dinulović.

Intendant Igara Krešimir Dolenčić istaknuo je da je prošlo 2400 godina od osnivanja Platonove Akademije, te se zapitao da li smo išta naučili u tih 24 stoljeća?

- Vjerojatno nismo. No, Lovrijenac nam pruža utočište, kao što je pružao i herojima poput Hamleta, Macbetha i Richarda, a sada će ga pružiti i jednom filozofu, Sokratu - poručuje publici Dolenčić.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.