Kritika Supermana protiv Batmana

Efekti su bez zamjerki, ali u filmu je previše superheroja

Foto: Privatna arhiva
Dragutin Očić
Foto: PR FOTO
Superjunaci
Foto: PR FOTO
Superjunak
Foto: PR FOTO
Superjunakinja
Foto: PR FOTO
Superjunak
25.03.2016.
u 10:00
Dragutin Očić, najveći obožavatelj Supermana u Hrvatskoj, otrkiva najveću manu filma o superherojima i ocjenjuje Henryja Cavilla
Pogledaj originalni članak

Od ovog tjedna u našim kinima prikazuje se dugoočekivani okršaj dvojice omiljenih superjunaka Supermana i Batmana.

S obzirom na to da je riječ o filmu koji svi ljubitelji stripa iščekuju već mjesecima, za recenziju smo potražili najvećeg obožavatelja Supermana u ovom dijelu Zemljine polutke – Dragutina Očića, poznatog i po tome što je svom sinu prvorođencu dao ime prema Supermanu – Kal (Supermanovo ime s planeta Kripton). Upozoravamo obožavatelje da tekst sadrži brojne spoilere.

– Govorimo li o efektima i akciji, tu je film bez zamjerki. Govorimo li o radnji, imamo previše superheroja i u tome se gubi sama njihova bit jer oni i jesu uzrok svih problema i nedaća – počinje svoju kritiku Dragutin koji je film, naravno, pogledao među prvima u Hrvatskoj. I objašnjava dalje: – Dakle, da Superman nije došao na Zemlju i slučajno aktivirao signal u svom svemirskom brodu, Zod ne bi došao na Zemlju, ne bi bilo borbe u kojoj Superman ruši zgradu, Batman ne bi osjetio gubitak i nemoć, nikada ne bi išao u borbu protiv Supermana i nikada Lex Luthor ne bi bio u mogućnosti stvoriti čudovište protiv kojeg su se na kraju borili – kaže Očić iz čijeg je odgovora jasno da je svaki superheroj trebao “ostati” u svom filmu.

Ipak, koji je najveći prigovor filmu?

– Supermanova smrt! Halo?! Pratim taj serijal od 1978. godine i nikada nikome ni na kraj pameti nije bilo ubiti čovjeka s crvenim plaštom i plavim odijelom ispod kojeg kuca srce junačko.

A sada na lakše teme – Wonder Woman ili Lois Lane?

– Wonder Woman definitivno budi bujniju maštu – siguran je Očić. I za kraj zamolili smo ga da ocijeni Henryja Cavilla koji je utjelovio novog Supermana.

– Kao glumac odrađuje dobar posao, no samom liku Supermana u ovom serijalu treba ublažiti emocionalnu stranu u kojoj se osjeća kao stranac na ovom planetu i njegovo vječno preispitivanje je li on dobro ili zlo za naš mali planet Zemlju.

On nije ni dobro ni zlo. On je jednostavno Superman, najbolja stvar koja je dosad zadesila našu maštu – završava Očić.

>> Mitski dvoboj Batmana i Supermana u sjeni protesta fanova protiv Bena Afflecka u glavnoj ulozi

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

Avatar von Šoštarić
von Šoštarić
11:20 25.03.2016.

hahaha...di ste ovog lika našli::))..ako je on najveći obožavatelj supermana,onda sam ja najvjerniji pratitelj pape....višak superheroja????pa ovaj frajer nije onda čitao marvelove stripove..justice league je prva skupina superheroja..ovaj film pokreće tu priču o toj skupini,zato se zove "Down of justice"..u originalnoj postavi superheroja u ligi pravde su batman,superman,aquaman,green lantern,flash,wonderwoman i martian manhunter...samo da se zna...višak superheroja..pih...

WA
wannabenovinari
12:49 25.03.2016.

Ovaj lik izgleda nije pogledao film do kraja ako misli da su ubili supermana. Film je pomalo pretjeran, to je točno. Posebno su pretjerane scene uništenja, u kojima nabrijani CGI više smeta nego koristi. Ako se žažmiri na nabrojano, najbolji prikaz supermana i batmana do sada.