Trijumf

Dokumentarna priča koja uspješno prelazi granice

Foto: 'STR-5599/HaloPix/PIXSELL'
'24.08.2013., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Dodjela nagrada Srce Sarajeva za najbolja filmska ostvarenja u ovogodisnjem natjecateljskom programu 19. Sarajevo Film Festivala. Arsen Oremovic, dobitnik
Foto: ''
'brak_02_nnn_kul_250813'
Foto: ''
'brak_03_nnn_kul_250813'
25.08.2013.
u 22:30
Na završenom Sarajevo film festivalu film je dobio Nagradu za ljudska prava. Tamo ga je ocjenjivao tročlani međunarodni žiri u kojem je sjedila i Švicarka – Jasmin Basic, a nagradi je pokrovitelj Ministarstvo vanjskih poslova Švicarske
Pogledaj originalni članak

Švicarci su suđeni Arsenu Oremoviću, novinaru te filmskom i glazbenom kritičaru Večernjeg lista. Njegov prvi dokumentarni film \"U braku sa švicarcem\", za koji je napisao scenarij i režirao ga, govori o tome kako su krediti u švicarskim francima uništili brojne obitelji, ali i istražuje zašto država ne štiti svoje građane od banaka koje ih evidentno varaju.

Rokerski inat

Veliki izlazak na međunarodnu scenu film je imao na upravo završenom Sarajevo film festivalu, a tamo ga je ocjenjivao tročlani međunarodni žiri u kojem je sjedila i Švicarka – Jasmin Basic. Na kraju se Arsen iz Sarajeva slavodobitno vraća s Nagradom za ljudska prava (uz koju ide i novčana nagrada od tri tisuće eura), čiji je pokrovitelj Ministarstvo vanjskih poslova Švicarske. I dok mu prenosim redakcijske želje da mu nagradu isplate u švicarcima, Arsen kroz smijeh odgovara da mu je cijela ta \"švicarska\" veza u Sarajevu na tren prošla kroz mozak, ali se nije želio zamarati razmišljanjima na temu \"što bi bilo kad bi bilo\":

– Kada sam kretao u Sarajevo, bilo mi je jasno koliki je uspjeh to što je film uopće ušao u konkurenciju, dakle bio izabran među dvadesetak filmova iz ponude njih više od dvjesto. To da će se naći među četiri nagrađena, zaista nisam ni pomišljao – govori i objašnjava da mu je najveći problem bio može li film prekoračiti granice Hrvatske.

– Brinuo sam se kako će publika u Sarajevu primiti film. Naravno, znao sam da ljudi u BiH i Srbiji imaju isti problem, ali pitao sam se hoće li razumjeti neke naše dijelove priče, poput, primjerice, promijenjenih pozicija oporbe i vlasti nakon izbora. Odmah nakon projekcije znao sam da je to riješeno jer pljesak je bio sve samo ne kurtoazan. Razgovarao sam tada i s nekim kolegama pa su mi tako posebno čestitali grčki redatelji i uvjerili me da je i stranim gledateljima sve jasno – kaže Arsen Oremović.

Posebno ga je, kaže, razveselio tekst u festivalskom biltenu, gdje kritike prikazanih filmova nipošto nisu blage. Tamo je \"U braku sa švicarcem\" dobio panegirike, a autoru je posebno laskalo to što su istaknuli \"rokerski inat\" s kojim je film napisan i snimljen.

Uskoro u Turskoj

Pitamo otkud Jadranka Kosor na premijeri u Sarajevu, a Arsen kaže da mu se javila SMS-om da će doći jer je pozvana. Bivša premijerka u Sarajevu je prvi put vidjela film, a upravo je ona ta koja u njemu priznaje da su banke u ovom slučaju bile jače od vlasti. Nakon projekcije rekla je da je ponosna što je dio tog dokumentarca.

– Nakon svega bilo mi je jasno da se filmom nisam osramotio i da sam ostavio trag – kaže Arsen koji je krenuo natrag u Zagreb, a organizatori su ga s granice vratili u Sarajevo na dodjelu nagrada iako do samog proglašenja nije znao koju. A Nagrada za ljudska prava tek je prvi korak na međunarodnom putu ovog filma. Ovog tjedna prikazuje se na čak četiri festivala: u Zadru, Ičićima, Vukovaru i Širokom Brijegu, a uskoro putuje i u turski Izmir.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.