Životne priče

Dokumentarac '7 UP' - najveći eksperiment u filmskoj povijesti

Foto: Promo
Foto: Promo
Foto: Promo
26.09.2017.
u 09:08
Michael Apted od 1964. svakih sedam godina snima životne priče 14 istih Britanaca. Prvi film temeljio se na ideji da socijalni status obitelji nepremostivo određuje život djeteta, a redatelj je odlučio sustavno provjeravati tu tezu.
Pogledaj originalni članak

Kada je kanadski redatelj Paul Almond 1964. u sklopu dokumentarnog TV serijala World in Action snimio dokumentarac “7 UP” o četrnaestero sedmogodišnjih Britanaca, sasvim sigurno nije znao da pokreće jedan od najvećih, ako ne i najveći eksperiment u povijesti dokumentarnog filma.

Intervjui s djecom različitih klasnih zaleđa trebali su poslužiti kao ilustracija tezi da socioekonomske prilike u kojima se rodili neizbježno određuju njihov put u odrasloj dobi. Je li moguće, pitali su se autori, da su klasne podjele u Velikoj Britaniji šezdesetih bile toliko snažne da pripadnici siromašnih slojeva u startu nisu imali šanse, dok se uspjeh privilegiranih gotovo podrazumijevao?

Vjerojatno bi sve ostalo u sferi vješto ilustrirane pretpostavke da se Almondov asistent Michael Apted za sedam godina nije vratio istim protagonistima, uvjerivši roditelje da dopuste ponovno snimanje svoje djece. Provjeravajući inicijalne teze o smjeru njihova odrastanja, došao je do gotovo frapantne potvrde činjenice da u Velikoj Britaniji sistem jednostavno radi protiv slabijih i ranjivijih, ali i da oni od najranije dobi internaliziraju ideju predodređenosti za uspjeh ili neuspjeh, pa se ambicije djevojčice iz radničke klase ne miču dalje od karijere prodavačice u lokalnoj trgovini, dok bogati Andrew, koji je već sa sedam godina izjavljivao da redovito čita The Financial Times, nije imao nikakvih dvojbi da će se upisati na Cambridge i postati odvjetnik, što se i dogodilo.

Aptedov interes za protagoniste održao se do danas: vjerno im se vraćao svakih sedam godina prateći njihove životne uspone i padove, strahove i nadanja. Od 1964. do 2012., kada je snimljen posljednji film s tada 64-godišnjim likovima, njihovi životi ilustracija su smjera u kome se razvijala cijela zemlja, s ponavljajućim pitanjima klase, ali i religije, obitelji, sreće, te načina na koji psihičko i fizičko zdravlje utječe na nečiju temeljnu egzistenciju. Fascinantno je što je redatelj u tom periodu uspio zadržati gotovo sve protagoniste: neki su otpadali i vraćali se, često i pred kamerama izražavajući podijeljene osjećaje prema projektu i svojem eksponiranju, dok je samo jedan muškarac zauvijek odustao nakon što su snimljena prva tri filma.

Zanimljivo je da se upravo on jedini odlučio profesionalno baviti filmom, i to također dokumentarnim, no istovremeno sudski goni Apteda i traži izbacivanje svojeg lika iz svih kasnijih filmova. Apted nevoljko poštuje njegovu želju te kaže da samo želi doživjeti 2019. godinu kako bi kao 99-godišnjak snimio zadnji film o svojim junacima. Prva dva filma ovog iznimnog serijala prikazana su sinoć u zagrebačkom MM centru, a ostali su na rasporedu idućih tjedana.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.