Netradicionalna poezija

Deveto državno prvenstvo Hrvatske u slam poeziji

Foto: Jahvo Joža/MOČVARA
Deveto državno prvenstvo Hrvatske u slam poeziji
31.05.2023.
u 13:19
Kazalište u Močvari (KUM) na čelu s Mariom Kovačem predstavlja deveto državno prvenstvo Hrvatske u slam poeziji koje će se održati u nedjelju, 4. lipnja 2023. u klubu Močvara u Zagrebu s početkom u 20:30 sati.
Pogledaj originalni članak

U klubu Močvara u Zagrebu po deveti puta održat će se državno prvenstvo u slam poeziji – posebnoj i autentičnoj izvedbi poezije na pozornici, s gestikulacijama i često dinamičnom intonacijom.

Kandidate ocjenjuju 3 volontera iz publike i 3 člana stručnog žirija kojeg ponovno predstavljaju Mario Kovač, Franko Bušić i Zdenko Franjić. Svi ocjenjuju s ocjenama od 1 do 10, a publika i žiri glasuju prema osobnom senzibilitetu, stoji u najavi.

Uz to što je renomirani kazališni redatelj, glumac i DJ, Mario Kovač ujedno je i slam pjesnik te jedan od utemeljitelja slam poezije u Hrvatskoj. Franko Bušić predsjednik je i utemeljitelj „DADAnti“ – Udruge za promicanje Eksperimentalne Umjetnosti – jedne od udruga organizatora festivala, uz Kovača jedan je od prvih slam pjesnika i začetnika državnog prvenstva u slam poeziji. Zdenko Franjić uz Kovača i Bušića član je stručnog žirija još od 2015. i prvog službenog prvenstva Hrvatske u slam poeziji.

Slam poezija je nastala početkom osamdesetih godina 20. stoljeća, a prethodila je hip hopu. Iako se u Hrvatskoj prvo službeno prvenstvo održalo 2015. godine, na inicijativu Europske slam federacije i uz sufinanciranje Ministarstva kulture, slam scena postojala je i ranije.

Pobjednik državnog prvenstva dobiva pravo i mogućnost putovanja na Europsko slam prvenstvo. Međutim, ove je godine Ministarstvo kulture odbilo sufinancirati projekt te pobjednik neće dobiti honorar potreban za financiranje putovanja.

Ipak, organizator europskog prvenstva bi svim sudionicima koji dođu i natječu se za titulu prvaka Europe trebao osigura smještaj i hranu, a obično refundiraju i dio putnih troškova (otprilike iznos za kartu u jednom smjeru), stoji u najavi.

Kandidate se neće ograničavati nikakvim pravilima, osim što svoj nastup moraju napraviti u 3 minute. Na natječaj se može prijaviti bilo koji punoljetan državljanin RH. Prijave su otvorene neposredno prije početka događaja, a prijaviti se može na ulazu u Močvaru.

Događaj je na rasporedu u nedjelju, 4. lipnja u 20:30 sati, a organizira ga udruga DADAnti (Split) u suradnji s udrugom Udruženje za razvoj kulture “URK” (Zagreb).

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar Stradun
Stradun
20:43 04.06.2023.

A slam pjesništvo jest što?