Objavili polufinaliste

Čak 15 rukopisa u utrci za 100.000 kuna VBZ-a

Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
VL
Autor
Denis Derk
30.03.2018.
u 11:48
Ove godine na natječaj je pristiglo ukupno 112 rukopisa pod šiframa, a čini se da su ih ponovno pisali autori iz cijele regije.
Pogledaj originalni članak

Čak petnaest rukopisa ušlo je u polufinale VBZ-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman čiji će pobjednik biti poznat 16. svibnja na dodjeli tijekom riječkog festivala knjiga Vrisak.

Iako je četrnaesti natječaj VBZ-a, koji pobjedniku donosi novčanu nagradu od čak 100.000 kuna, kasnio nekoliko mjeseci zbog neizvjesnosti u vezi s financiranjem, do 15. siječnja ove godine na natječaj je pristiglo 112 rukopisa pod šiframa.

Žiri u kojem su Jagna Pogačnik, Zoran Ferić, Strahimir Primorac, Mile Stojić i Drago Glamuzina za polufinale su odabrali rukopise “Dvije noći u Barceloni”, “Sonata”, “Tko ako ne ja”, “Zaljubljenost”, “Sitni pomaci”, “Samuel Gide”, “Alen s gojzerice”, “Srednji rod”, “Paintball”, “Ljekoviti rječnik”, “Hoćemo li sutra u kino”, “Ne vidim te, Velverine”, “Gospodar lutaka”, “Sfinga” i “Nora”.

Glavni urednik VBZ-a i član žirija Drago Glamuzina ocijenio je da je kvaliteta poslanih rukopisa viša nego inače. Strahimir Primorac rekao je da je u njegovoj kutiji s dvadeset tri rukopisa bio jedan za finale, ali da njih sedam-osam ima potencijal za objavljivanje.
– Među njima su i dva-tri izvanredno napisana krimića koji bi mogli odmah biti objavljeni, neki i bez izmjena – rekao je Primorac, kojeg ipak čudi da ljudi na natječaj šalju i rukopise na samo trinaest stranica. No, pohvalio je jedan odličan politički triler koji je pristigao na ovogodišnji natječaj, a za koji pretpostavlja da ga je napisao autor iz Srbije.

Sinopsisi ili romani?
– To su sinopsisi, ne i romani – misli Primorac, koji je ipak pohvalio vrlo solidnu pismenost rukopisa. Predsjednik žirija Zoran Ferić pohvalio je raznolikost tema i vještinu koju su pokazali autori rukopisa pristiglih na natječaj koji se s pozornošću prati i u susjednim državama. Do sada su dobitnici VBZ-ove nagrade bili iz Hrvatske, BiH i Srbije.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.