Libertas

Bageri na probi Hamleta izazvali eksplozije smijeha

Foto: Pixsell
Hamlet
Foto: Pixsell
Hamlet
Foto: Pixsell
Hamlet
Foto: Pixsell
Hamlet
Foto: Pixsell
Hamlet
10.08.2010.
u 18:21
Ekipa predstave svjesna je oprečnih dojmova koje je ostavila prošle godine, no kaže da su kritike poticaj.
Pogledaj originalni članak

Hamlet, Laert, kralj, kraljica... umjesto da dostojanstveno budu "mrtvi", valjaju se po sceni od smijeha?! Oni su dramski prvaci Alma Prica i Goran Grgić, Luka Dragić i Radovan Ruždjak. Sami su zaključili da su od potresnog kraja najpoznatije Shakespeareove tragedije napravili čistu "sapunjaru". Mrtvi i tragično raspoređeni po Lovrijencu propuštenu repliku teksta još su i stoički podnijeli, ali kada su se umjesto zvukova bubnjeva začuli bageri, to je bilo jače od njihove koncentracije.

Otkud bageri na Lovrijencu?

 

Stigli su ravno iz zagrebačkog HNK, koji je koproducent prošlogodišnjeg Hamleta kojeg će publika na ovogodišnjim Igrama večeras vidjeti prvi put. Za Hamleta na sceni HNK, a sve zbog najavljene gradnje podzemne garaže ispod njihove zgrade, dubrovački bubnjevi zamijenjeni su zvukovima bagera. I taj je ton, sa svim ostalim, stigao iz Zagreba. Glasno rondanje bagera, koje je pokrilo i glasnu glazbu koja do vrha tvrđave dopire iz obližnje disko terase nad morem, stvorilo je potpuno nadrealni ugođaj i sasvim nesvakidašnji kraj Hamleta s nestašnim mrtvacima. A kako se ne bi dogodilo da se netko sjeti da bi garaža dobro "legla" i pod Lovrijenac, bubnjevi će se hitno vratiti Hamletu.

 

Hamleta u tenisicama gledali smo u ponedjeljak do kasno u noć na zadnjoj probi prije generalne. Svi sudionici ističu da je ipak riječ tek o ponovnom navikavanju na prostor Lovrijenca, jer glumačka ekipa je ista (samo je Barbara Vicković uskočila u ulogu prve glumice umjesto trudne Ivane Boban), već dobro uigrana, ne samo na zagrebačkoj sceni već i na nedavnom gostovanju u Mostaru:

 

- U Mostaru smo dobili prave ovacije na otvorenoj sceni, a na toj nas je predstavi gledalo više od sedamsto ljudi. Mislim da smo svi tamo napunili baterije za ovaj kreativan povratak na Lovrijenac. Svjesni smo naravno da su, blago rečeno, kritike na prošlogodišnju izvedbu, bile oprečne. To je potpuno legalno, a meni osobno to je i veliki poticaj. Kada vidim da predstava nije prošla kako smo htjeli, onda pokušavam popraviti ocjenu i grizem dalje. Prenosim to i na ostatak ansambla i vidjet ćete da se nismo predali - rekao nam je Goran Grgić, koji tumači ulogu kralja Klaudija.

 

Njegovu kraljicu Almu Pricu morali smo pitati koliko se današnji Hamlet razlikuje od Gorana Višnjića, kojem je upravo ona, na tom istom, kako sama kaže čarobnom Lovrijencu na kojem nema laganja, bila Ofelija:

 

- Razlikuju se prvenstveno po mojoj ljubavi. S Goranom sam bila zaljubljena Ofelija, a ovdje je riječ o majčinskoj ljubavi, jer Luka je moj sin. Ja ih volim obojicu.

Šarmantna Mirna Medaković je Ofelija. Kaže da se ovog ljeta uspjela i odmoriti te da se nakon Hamleta vraća u Zagreb. A njezin pravi Hamlet onaj je s Lovrijenca, njezina "vatrenog krštenja" u ulozi koju priželjkuje svaka mlada glumica, a vjerojatno i svaka djevojka koja pomisli na glumu kao na svoj životni poziv. I zato je Mirna jednostavno sretna što je opet na toj za nju tako važnoj pozornici.

 

Luka Dragić na pitanje koliko se Hamlet promijenio u godinu dana kaže:

- Hamlet je sada ipak drugačiji. Slobodniji u nekim stvarima. Zreliji.

 

Koliko? Publika Dubrovačkih ljetnih igara vidjet će već večeras na vrhu tvrđave s koje još uvijek Shakespeare zvuči kao da je stvoren baš za nju.  

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.