Dani arhietkata 3.0

Arhitekti deklaracijom upozorili na mogućnost destrukcije javnog prostora

Foto: HKA
Arhitekti deklaracijom upozorili na mogućnost destrukcije javnog prostora
07.04.2019.
u 09:25
U Podstrani završilo godišnje okupljanje arhitektonske struke. Novi zakoni donose opasnost za javni prostor, ističu u svojoj Deklaraciji
Pogledaj originalni članak

Donošenjem Splitske deklaracije nakon još jednog, zadnjeg dana ispunjenog predavanjima iz područja struke i poslovne prakse, završeni su Dani arhitekata 3.0, godišnje okupljanje arhitekata koje je ove godine u Podstrani privuklo 550 sudionika. Deklaracija koju je donijela Hrvatska komora arhitekata usmjerena je na korištenje javnog prostora, temi o kojoj se učestalo raspravlja u medijima kroz konkretne primjere, navodne planirane gradnje 'Manhattana' u Zagrebu, nacionalnog stadiona i drugih projekata koji redovito zaokupiraju javnost. - Hrvatska komora arhitekata i Udruženje hrvatskih arhitekata, uz podršku gotovo svih naših kolegice i kolega, već dugo od državnih dužnosnika traže sustavnu i cjelovitu reformu zakonodavstva koje regulira planiranje u prostoru. Godinama tražimo, da za razliku od dosadašnje prakse, predstavnici naših strukovnih i stručnih organizacija budu aktivni sudionici u provođenju tih reformi, reformi u kojima bi stručnost trebala postati onaj argument kojim se građani mogu učinkovito suprotstavljati interesima sebične manjine, stoji u tekstu Deklaracije. Tekst u cijelosti možete pročitati ovdje: https://www.arhitekti-hka.hr/hr/novosti/dani-arhitekture-3.0--splitska-deklaracija,3602.html Doneseni su i zaključci Dana arhitekata 3.0 kojima se upozorava na neprihvatljive postupke kojima se, izmjenama važne zakonske regulative, dovodi u opasnost vrsnoća građenja i kvaliteta prostora. - Struka prihvaća i pozdravlja prijelazni put ka digitalizaciji postupaka, ali oni se po našem mišljenju moraju voditi promišljeno i postupno , a ne u hitnoj proceduri. Mišljenja smo da predloženi postupak e-planova i e- dozvola neće u konačnici rezultirati bržim i kvalitetnijim postupkom jer cijeli državni aparat nije u dovoljnoj mjeri pripremljen za promjene, naglasila je predsjednica HKA, dipl. ing. arh Željka Jurković.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.