Hrvatski arhitekt

Dubravko Bačić izabran na još jedan mandat u Vijeću arhitekata Europe

Foto: PR
Dubravko Bačić izabran na još jedan mandat u Vijeću arhitekata Europe
05.03.2016.
u 20:51
Bačić je bio drugi kandidat po broju glasova, ispred francuskog, britanskog i portugalskog kandidata, što predstavlja veliki uspjeh
Pogledaj originalni članak

Hrvatski arhitekt Dubravko Bačić, čiju kandidaturu je predložila i podržala Hrvatska komora arhitekata (HKA), ponovno je osvojio mandat u Izvršnom odboru Vijeća arhitekata Europe (Architects Council of Europe ili ACE), organizaciji koja predstavlja arhitektonsku struku u zemljama članicama i pristupnicama Europske unije, Švicarskoj i Norveškoj, te zastupa oko 545 tisuća arhitekata, priopćio je HKA. Na izborima održanima u siječnju ove godine na sjednici Opće skupštine ACE-a Bačić je bio drugi kandidat po broju glasova, ispred francuskog, britanskog i portugalskog kandidata, što predstavlja veliki uspjeh obzirom da najveće zemlje Europe, poput Njemačke, Velike Britanije, Francuske ili Italije imaju u Skupštini 29 glasova, a Hrvatska samo 7. Za predsjednika Izvršnog odbora ACE izabran je ponovno talijanski arhitekt Luciano Lazzari.

„Kontinuitet izbora hrvatskih arhitekata u Izvršni odbor ACE-a pokazuje da je naš rad priznat i u inozemstvu, kako po pitanju strukovnog organiziranja, tako i po cjelokupnom pristupu profesiji i profesionalnoj praksi. Velik je uspjeh za zemlju veličine Hrvatske i za Hrvatsku komoru arhitekata (HKA) imati svog kandidata u Izvršnom odboru Vijeća arhitekata Europe. No, isto tako, naglašavam da bi naši profesionalni kapaciteti ujedinjeni u Hrvatskoj komori arhitekata trebali biti prepoznati i iskorišteni i u našoj vlastitoj državi“, uspjeh hrvatskih arhitekata prokomentirala je predsjednica HKA Željka Jurković, dipl. ing. arh.  koja je i sama prisustvovala sjednici Skupštine Vijeća arhitekata Europe. Ovom prilikom Jurković je istaknula i kako značaj arhitektonske struke nije dovoljno prepoznat u hrvatskom zakonodavstvu, te da bi stručnost arhitekata trebalo iskoristiti prilikom izrade novih zakona koje je najavio ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević.

Vijeće arhitekata Europe, okuplja čak 43 organizacije članice koje predstavljaju regulatorna tijela na nacionalnoj razini, a kao zadane ciljeve između ostalog ima i unaprjeđenje arhitektonske kvalitete i općenito kvalitete izgrađenog prostora te potporu održivom razvoju.

>> Englezi izabrali Kantridu među 20 najneobičnijih stadiona na svijetu!

>> I dvije zagrebačke kuće natječu se za titulu najljepšega godišnjeg ostvarenja

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

DU
Deleted user
12:29 06.03.2016.

Unknown person.