PROPAST Recesija i otežano financiranje metu stanogradnju

Krah tržišta stanova, 80-postotni pad prodaje

23.02.2009.
u 15:00
Pogledaj originalni članak

Prodaja stanova u Hrvatskoj gotovo da je stala! Promet nekretnina u siječnju ove godine u odnosu na isto razdoblje lani pao je čak između 70 i 80 posto, a recesija je najviše pogodila sektor stanogradnje.

Recesijska psihoza
Potvrdio je to danas Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK. Pad prodaje nekretnina poput domino-efekta odrazit će se na agencije za posredovanje u prodaji stanova, arhitektonske biroe, građevinske tvrtke, proizvođače namještaja... a neki od njih bi zbog katastrofalne situacije mogli zatvoriti svoja vrata.

Tržište nekretnina doživjelo je krah, objašnjava Ranilović, zbog toga što banke sve teže odobravaju kredite, ali i zbog psihoze izazvane recesijom. Ovako tešku situaciju na tržištu nekretnina ne pamti, a bolje je bilo, kaže, čak i za vrijeme Domovinskog rata.

– I oni koji mogu dobiti kredit ne žele ga podići jer računaju da bi im rata za nekoliko mjeseci mogla biti daleko veća – pojasnio je Ranilović. Zbog cijele je situacije pala i cijena stanova, ali Ranilović tvrdi da je neozbiljno generalizirati i isticati postotak pojeftinjenja jer nije točno da je u istom omjeru pala cijena svih stanova.

Kvadrat mora pasti 20%
– Možda je cijena starog stana u “limenci” pala 40 posto, ali to nije mjerilo. Dobra je stvar recesije to što se cijene nekretnina svode u realne okvire. Unatoč zastaloj prodaji, investitori stanove neće prodati ispod cijene gradnje, tako da kupci ne moraju čekati pojeftinjenja od 30 do 40 posto – uvjerava Ranilović. I Ilija Šimić, vlasnik agencije za prodaju nekretnina, potvrđuje da prodaja stanova u ovoj godini baš nikako ne ide.

– Promet je pao još u prosincu, ali u 2009. godini prodaja stanova sasvim je skrahirala – tvrdi Šimić. Prodavatelji su, nastavio je, precijenili vrijednost nekretnina i prema njegovu mišljenju cijene stanova morale bi se spustiti za najmanje 20 posto.

– Cijene su zasad pale tek 10 posto – procijenio je Šimić, koji se nada da će njegova agencija preživjeti recesiju, ali svjestan je da će to biti uz veliku muku.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr