'Fiksni’ roštilji izvrsni su za kuhanje na otvorenom, a uz to ukrašavaju dom

Kamen, beton i opeka za vrhunske okuse i ugođaj

01.04.2009.
u 15:26
Pogledaj originalni članak

Ljubitelji kuhanja na otvorenom ističu da je roštilj mnogo više od limene kutije prekrivene rešetkama. Za vrhunske gurmanske doživljaje najbolji su, kažu, masivni vrtni roštilji, koje često nazivaju vrtnim kaminima, pečenjarama ili ognjištima.

Roštilj plus krušna peć
Vrtni roštilji mogu se sagraditi zasebno ili kao sastavni dio objekta, primjerice zida ili terase, kombinacijom materijala koji podnose 
i visoke i niske temperature: kamena, betona i vatrostalnih šamotnih opeka.

– Roštilji se izrađuju od betonskih blokova obloženih prirodnim kamenom, s ložištem od šamotne opeke koja podnosi temperature do čak 1000 Celzijevih stupnjeva. U izradi natkrivenih roštilja moguća je i uporaba drva: za grede, vratašca, police i slično. Nenatkriveni roštilji su zbog izloženosti vremenskim prilikama isključivo betonski, odnosno kameni.

Uz vrtni roštilj može se postaviti krušna peć, koja može stajati i zasebno, a idealna je za pečenje kruha, pizza, složenaca, čak i kolača – kaže Bojana Krunić iz marketinga tvrtke Kamini Hoyan, u kojoj kupci mogu naručiti vrtne roštilje prilagođene upravo njihovim potrebama.

Oblikovanje po mjeri
– S obzirom na to da je vrtni roštilj svojevrsna minigrađevina koju se ne može premještati i treba stajati na čvrstoj betonskoj podlozi, pažljivo razmislite gdje ćete ga postaviti. Želite li natkriven ili nenatkriven roštilj? Namjeravate li pripremati manje količine hrane samo za obiteljske potrebe ili ćete organizirati veća okupljanja i vrtjeti jela na ražnju?

Želite li dodatne radne plohe za odlaganje hrane i pribora ili čak sudoper i hladnjak, s kojima dobivate pravu kuhinju na otvorenom? Svakako pazite kako ćete roštilj uskladiti s okolišem – preporučuje Bojana Krunić te ističe da se vrtni roštilji nude u širokom izboru od gotovih proizvoda u različitim stilovima (rustikalni, jednostavni, moderni...) do mogućnosti gradnje po mjeri.

Roštilj možete sazidati i sami, no i u tom slučaju bolje je nabaviti sve što vam je potrebno kod pouzdanih stručnjaka, koji vam mogu pomoći savjetom te jamčiti kvalitetu i postojanost proizvoda.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr