Buka koja impresionira

Kako postići savršen zvučni okoliš u automobilu

07.04.2009.
u 13:02
Pogledaj originalni članak

Mnogo je ljubitelja glazbe koji dosta novca potroše kako bi nabavili sustav koji im pruža savršenu kvalitetu zvuka. Ovaj su putokaz slijedili i inženjeri u odjelu za ispitivanje buke Volva NVH. Pratili su vibracije i oštrinu zvuka kako bi postigli savršen zvučni okoliš u automobilu. To znači da sada svako mjesto u automobilu dobiva pravu kvalitetu zvuka na odgovarajućoj glasnoći.

Zajedno s inženjerima zvuka NVH odjel ispitao je koja se poboljšanja mogu učiniti na izolaciji kabine i materijalima. U izračun formule optimalno izbalansiranog odnosa zvuka i buke uključeni su i dizajn komponenti podvozja, šumovi koji dopiru od motora i sl.

NVH raspoređuje izvore buke u tri kategorije: one koji iritiraju, one koje informiraju i one koji impresioniraju. Izvori iz prve kategorije trebali bi biti eliminirani. Druga skupina uključuje šumove motora. No zvukovi iz treće kategorije vrlo su zanimljivi. To je, primjerice, zvuk zalupljenih vrata automobila, a cilj je takve zvukove učiniti umirujućima.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr