MALI BROJ BIRAČKIH MJESTA

Ljubić kaže kako se nada da su ovo posljedni izbori na kojima je dijaspora diskriminirana

Foto: Patrik Macek
Božo Ljubić
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
božo ljubić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Božo Ljubić
Foto: Patrik Macek
Božo Ljubić
12.09.2016.
u 23:00
Izrazio je očekivanje kako će HDZ na čelu s Andrejem Plenkovićem vrlo brzo formirati stabilnu parlamentarnu većinu i vladu
Pogledaj originalni članak

Novoizabrani HDZ-ov saborski zastupnik iz dijaspore Božo Ljubić čestitao je u ponedjeljak predsjedniku HDZ-a Hrvatske Andreju Plenkoviću na pobjedi te rekao kako se nada da su ovo posljednji izbori na kojima su Hrvati izvan Hrvatske glasovali na ponižavajući način.

''Očekujem da su ovo zadnji izbori za Hrvatski sabor na kojima smo mi hrvatski državljani izvan Republike Hrvatske prisiljeni svoje ustavno biračko pravo ostvarivati na ovako diskriminatoran i ponižavajući način“, navodi se u izjavi predsjednika Glavnog vijeća HNS-a BiH Bože Ljubića.

Najavio je kako će izabrani zastupnici u XI. izbornoj jedinici u budućem sazivu Sabora raditi na tome da se osigura "dostojanstven i ravnopravan tretman svih hrvatskih državljana izvan RH u ostvarivanju našeg ustavnog i zakonskog prava u odnosu na izborni proces".

Ljubić je prosvjedovao zbog malog broja biračkih mjesta te što birači moraju stotinama kilometara putovati kako bi ostvarili svoje pravo. Uz to moraju se i registrirati za svaki izborni ciklus. Ranije se predlagalo da se za XI. Izbornu jedinicu uvede dopisni sustav glasovanja.

Ljubić je izrazio očekivanje kako će HDZ na čelu s Andrejem Plenkovićem vrlo brzo formirati stabilnu parlamentarnu većinu i vladu.

>> Koliko je Zoran Milanović izgubio u glasovima hrvatskih Srba?

>> Grabar-Kitarović: Neću dopustiti odugovlačenja i ultimatume, Hrvatska nema vremena za nova politička nadmudrivanja

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

OB
obivankenobi
09:10 13.09.2016.

Dijaspora mora imati barem dvostruko vise zastupnika od manjina. Iz vise razloga, a jedan je broj ljudi koji zive vani, a koji su vecinom protjerani djelovanjem kom ljevih vlasti u Hrvatskoj.

PR
prigorka
10:09 13.09.2016.

dijaspora je dio Hrvatskog naroda,koja uvijek pomaze svoj narod,sto slijepci I naivnjaci ne vide

DU
Deleted user
09:57 13.09.2016.

Budite naše kučke u Federaciji, ili čepite. Nećemo mi raditi za vas, nego ćete vi raditi za naše interese. Davati ćemo vam milijarde kao što Ameri daju Izraelu, ali morate slušati nas, a ne da vas mi plaćamo i još da primamo vaše naredbe iz Mostara (kao što Tel Aviv zapovijed Washingtonu, Washington koji ih godišnje financira sa desecima milijardi dolara). La storia e finita, cari "fratelli."