Bacačica diska i kugle

Sandra Perković

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Sandra Perković (1)
Foto: Michael Kappeler/DPA/PIXSELL
Sandra Perković (1)
Foto: DPA/Pixsell
Sandra Perković
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Sandra Perković (1)
01.12.2016.
u 00:00
Sandra je nabolja hrvatska bacačica diska. Dvostruka je europska prvakinja, olimpijska i svjestska pobjednica u bacanju diska članica je atletskog kluba Dinamo-Zrinjevac.
Pogledaj originalni članak

Najbolja hrvatska bacačica diska Sandra Perković rođena je 21. lipnja 1990. u Zagrebu od oca Damira i majke Vesne. Kad je Vesna imala pet godina,  otac je napustio nju i majku i otad im se više nikad nije javio, bez obzira što I on s novom obitelji živi u Dubravi.

Sandra ima i dvije polusestre koje nikad nije upoznala.

Dvostruka europska prvakinja, olimpijska i svjestska pobjednica u bacanju diska članica je atletskog kluba Dinamo-Zrinjevac.  Hrvatska je prvakinja u bacanju diska i kugle. Prije šest godina bila je druga na mlađem juniorskom prvenstvu svijeta i druga na europskom juniorskom prvenstvu.

Dvije godine kasnije, 2007. u Novom Sadu postala je najbolja svjetska juniorka. Iste godine na Svjetskom prvenstvu u Berlinu osvojila je deveto mjesto. Na Europskim prvenstvima U Barceloni 2010. i 2012. Sandra je osvojila prvo mjesto, bila je pobjednica na Olimpijskim igrama 2012. u Londonu, te 2013. pobjednica Mediteranskih igara i Svjetskog prvenstva u Moskvi.

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Sandra Perković (1)
Foto: Michael Kappeler/DPA/PIXSELL
Sandra Perković (1)
Foto: DPA/Pixsell
Sandra Perković
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Sandra Perković (1)

2011. Sandra Perković i njezin tadašnji trener Ivan Ivančić imali su veliki plan. Vjerovali su da tadašnja europska prvakinja na kraju godine može biti najbolja atletičarka svijeta koja će do tog prestižnog priznanja stići bez poraza.

Sezona je počela kao iz snova - Sandra je potkraj veljače na državnom prvenstvu u Splitu oborila nacionalni rekord, tijekom svibnja osvojila dva ateltska mitinga Dijamante lige - u Schangaiju i Rimu, te početkom lipnja na Kupu Hrvatske u Varaždinu popravila državni rekord i ostvarila najbolji rezultat ove godine u svijetu izbačajem diska od 69,99 metara. Međutim, našla u središtu doping-skandala. Planove joj je pokvarilo osvježavajuće energetsko piće noxpump s okusom limuna i limeta, koje je popila na mitinzima Dijamantne lige, uvjerena da u njegovu sadržaju nema ni jedne nedopuštene tvari. 

Bila je suspendirana na šest mjeseci od Svjetske atletske federacije. - Sandra nije ništa kriva. Ako je netko kriv, onda sam to ja jer sam joj dao napitak koji po deklaraciji nije sadržavao ni jednu nedopuštenu tvar. Napitak noxpump ima ekstrakt geranija i to piše na poleđini deklaracije, ali taj sastojak nije na popisu nedopuštenih.

Problem je nastao što se iz njega izlučuje metilheksanamin, tvar koja je uvrštena na popis zabranjenih supstancija Svjetske antidopinške kontrole.  A to ne piše na deklaraciji proizvoda, pa je Sandra tu tvar nenamjerno unijela u svoje tijelo. Da je tako bilo potvrđuje i činjenica da ta nedopuštena tvar, zbog koje je Sandra bila pozitivna, ne doprinosi poboljšanju rezultata u bacanju diska što najbolje potvrđuju i Sandrini ovogodišnji rezultati. Na Dijamantnoj ligi, kada su nalazi bili poztivni, imala je dva izbačaja diska od 65,58 i 65,56 metara, a nekoliko dana kasnije u Varaždinu, nakon kojega je prošla doping kontrolu, bacila je disk rekordnih 69,99 metara - izjavio je tada njezin trener Ivan Ivančić koji ima dar za otkrivanje talenata u bacačkim sportovima.

Sandru Perković otkrio je na jednom školskom natjecanju u Zagrebu. Kaže da ju je vrlo lako primjetio jer se isticala po rezultatima u raznim sportovima koje je ostvarivala na školskim natjecanjima. Trebalo mu je puno vremena da je uvjeri kako je veliki talenat za bacanje diska.

- Tri godine sam je nagovarao da se počne baviti bacanjem diska. Odbijala me je, nije htjela doći na treninge, ali bio sam uporan, nisam je puštao na miru. Jednog dana mi je rekla: kada ste toliko uporni pristat ću! Došla je kod mene sa rezultatom 32,33 metra, a već naredne godine kao kadetkinja je bacila disk 50,11 metara. Iz godine u godinu je napredovala s rezultatima.

Sandra Peković je veliki talenat. Imala je sve - glavu, vrlo je inteligentna, odlična je učenica, ima strahovit smisao za usavršavanje tehnike bacanja bez čega je nemoguće baciti velike daljine.

Ona je po tehnici bacanja diska broj jedan u svijetu. Ima veliki raspon ruku, izvaredno vođenje diska po najširoj putanji i osjećaj za plovnost diska te idealan uzgon što garantira velike rezulate. Snaga joj je na niskom stupnju, što je dobar znak da ima prostora za napredovanje – govorio je Ivančić koji je osim Sandre otkrio još nekoliko izvrsnih talenata u bacanju diska.

Samo pet mjeseci nakon zlatne medalje na Olimpijadi u Londonu Sandra Perković i Ivan Ivačnić objavili su da više neće raditi zajedno.

Novi Sandrin trener postao je njezin dečko Edis Elkasović koji se i nekada sam bavio ateltikom.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.