Političar, potpredsjednik Kluba zastupnika HDZ-a i bivši ministar vanjskih poslova

Gordan Jandroković

Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
gordan jandroković
Foto: import
Gordan Jandroković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
gordan jandroković
Foto: Vanja Moskaljov/VLM
gordan jandroković,branko bvukšić,boro grubišić
01.12.2016.
u 00:00
Bivši ministar vanjskih poslova i europskih integracija. Potpredsjednik Kluba zastupnika HDZ-a.
Pogledaj originalni članak

Rođen je 2. kolovoza 1967. u Bjelovaru gdje je završio osnovnu i srednju školu. Građevinski fakultet u Zagrebu upisao je 1986., završio je prvi stupanj 1991. postavši inženjer građevine. Fakultet političkih znanosti  upisao je 1989., diplomirao je 1993.

Od 1989. radio je u jednoj građevinskoj tvrtki. Član je HDZ-a od 1992. U Ministarstvu vanjskih poslova dolazi 1994. Slijedeće godine je na sveučilištu u Roterdamu završio tečaj „Issues in Market Economies“ te poslijediplomski tečaj „European and Worlds Affairs“ na Netheralnds Institute of  International Relations „Clingendael“.

Na preporuku jednog kolege, potkraj 1997. počeo je raditi u Uredu zamjenika ministra Ive Sanadera. Bio je njegov šef kabineta. Nakon poraza HDZ-a na izborima 3. siječnja 2000. odlazi iz Ministarstva. Radio je dvije godine kao menadžer u poduzeću „Stanić“. 2002. se vraća u Bjelovar gdje se bavio privatnim poduzetništvom. Tada je došao na ideju da se po uzoru na Europsku pučku stranku unutar HDZ-a osnuje Odbor za srednje i malo poduzetništvo.

Tu je ideju predočio Ivi Sanaderu koji je to prihvatio. Jandroković je postao predsjednik tog Odbora. Tako je počela njihova suradnja. 2003. je postavljen za predsjednik Bjelovarsko-bilogorskog HDZ-a. Važnu ulogu u tome imao je Vladimir Šeks. Na izborima te godine postaje saborski zastupnik.

Bio je predsjednik saborskog Odbora za gospodarstvo, razvoj i obnovu, predsjednik Odbora za vanjsku politiku, glasnogovornik Kluba zastupnika HDZ-a i član Predsjedništva te stranke. Bio je od 2004. do 2007. voditelj hrvatskog izaslanstva u zajedničkom parlamnetarnom odboru Hrvatski sabor – Europski parlament.

Na izborima 2007. ponovno je izabran za zastupnika. Nakon odlaska Kolinde Grabar-Kitarović 12. siječnja 2008. imenovan je za ministra vanjskih poslova i europskih integracija. Na toj funkciji ostao je i u vladi Jandranke Kosor. Kada se Sanader pokušao vratiti u politiku nakon naprasnog odlaska, bio je među prvima koji je to osudio. „S Ivom Sanaderom sam surađivao, ali nisam bio u krugu ljudi s kojima se on privatno družio“, rekao je pojašnjvajući da zbog načina na koji je otišao i na koji se pokušao vratiti ne osjeća nikakav dug prema njemu.

Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
gordan jandroković
Foto: import
Gordan Jandroković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
gordan jandroković
Foto: Vanja Moskaljov/VLM
gordan jandroković,branko bvukšić,boro grubišić

2010. imenovan je za potpredsjednika hrvatske Vlade. Te godine je bio najprije povjerenik a potom i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a grada Zagreba. Na izborima 2011. dobio je saborski mandat ali je njegova stranka, HDZ, izgubila izbore. Uoči stranačkog sabora podržao je izbor Tomislava Karamarka na čelo te stranke. Ostao je član Predsjedništva te stranke,  a nakon smjene Jadranke Kosor s mjesta predsjednice Kluba zastupnika HDZ-a izabran je za potpredsjednika tog tijela (predsjednik Kluba je Karamarko). 

U Saboru često oštro polemizira s predsjednikom hrvatske Vlade Zoranom Milanovićem. Njihove obitelji su u rodbinskim vezama. Jandrokovićeva supruga Sonja rođena Matasić je kći Ante Matasića, brata Milanovićeve majke Marije. Njegova supruga je oftalmologinja u KBC Rebro. Imaju troje djece, kćer Klaru te sinove Mihaela i Juricu.

Živi u elitnom zagrebačkom dijelu, Šalati, u dvoetažnom stanu od 150 četvornih metara, u urbanoj vili  koju je izgradio zajedno sa svojim prijateljem bivšim nogometašem Tomislavom Butinom.  Većinski je vlasnik poduzeća u Bjelovaru koje se bavi građevinom i upravljanjem stambenim zgradama. Hobi su mu tenis, nogomet i čitanje.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.