Predsjednik uprave Zagrebačke banke

Franjo Luković

Foto: Mišo Lišanin
franjo luković
Foto: Screenshot YouTube
božo prka,franjo luković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
franjo luković
Foto: 'Tomislav Miletic/PIXSELL'
Predsjednik uprave Zagrebačke banke Franjo Luković
01.12.2016.
u 00:00
Jedan od najdugovječnijih bankarskih šefova u Europi, na čelu Zagrebačke banke, najveće banke u Hrvatskoj, nalazi se već 22 godine.
Pogledaj originalni članak

Jedan od najdugovječnijih bankarskih šefova u Europi, na čelu Zagrebačke banke, najveće banke u Hrvatskoj,  nalazi se već 22 godine.

Rođen je 10. ožujka 1950. u Zagrebu gdje je završio osnovnu i srednju školu. Bio je aktivni sportaš. Igrao je košarku u Lokomotivi, klubu na kojem je kasnije izrasla Cibona. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu 1972. godine.

Nedugo potom Zapošljava se u Jugobanci gdje je proveo 16 godina. Bio je na čelu Sektora za poslovanje s inozemstvom. Na kraju je bio zamjenik predsjednika Uprave te banke. 1989. prelazi u varaždinski Coning, tvrtku bivšeg potpredsjednika Vlade Radimira Čačića.

Nakon raspada bivše SFRJ i hrvatskog osamostaljenja 1991. imenovan je predsjednikom Uprave Zagrebačke banke.

Od tada do danas neprekidno je na čelu te banke.

Njegovi suradnici kao najveću kvalitetu drže vođenje dugoročne politike.  Rijetko istupa u medijima, politički nije angažiran iako se drži da je bliži ljevici. Snažno je povezan je s hrvatskim kompanijama kao i s dijelom politike iako je pokušavao ostati nezavisan.

Povezivalo ga se s nekim nedovoljno transparentnim privatizacijama. Optužbe mu nikada nisu dokazane.

Zagrebačka banka pod njegovim vodstvom bila je prva banka čije su dionice izlistane na Londonskoj burzi 1996. Prva je u Hrvatskoj otvorila kartično poslovanje.

Foto: Mišo Lišanin
franjo luković
Foto: Screenshot YouTube
božo prka,franjo luković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
franjo luković
Foto: 'Tomislav Miletic/PIXSELL'
Predsjednik uprave Zagrebačke banke Franjo Luković

Prva je u srednjoj Europi otvorila mogućnost svojim zaposlenicima da sudjeluju u njenoj vlasničkoj strukturi.

Osvojila je značajan dio tržitšta u Bosni i Hercegovini kuponjom Hrvatske banke Mostar, Universal banke Sarajevo te preuzela dio imovine i obveza Komercijalne banke Tuzla. Taktično i strpljivo je pregovarao. oko prodaje većinskog paketa dionica te banke 2002. svjetskom konzorniciju „Unicredit/Allianz“. S Allianzom je postao sudionik mirovinske reforme u Hrvatskoj.

Iako je obično suzdržan mediji su zabilježili i nekoliko njegovih burnih reakcija. Tako je nakon odluke Trgovačkog suda u Zagrebu da Zaba mora isplatiti pravnim sljednicima tvrtke Retag 183 milijuna kuna zbog povrijeđenog vlasništva, suce proglasio korumpiranima.

Prvi bankar je koji je javno rekao da su Hrvatska narodna banka i tadašnji guverner Željko Rohatinski mogli zabraniti izdavanje kredita u švicarskim francima. „Kad smo shvatili da regulator to neće zabraniti i da bi mogli izgubiti klijente, i sami smo nažalost stavili tu ponudu na police“, rekao je podsjetivši da je pošast kreditiraja u 'švicarcima' krenula iz Austrije te da su se Zaba i PBZ tome u početku suprostavljali.

Jedan od deset najvećih dioničara te banke. Njegov paket iznosi 0,1 posto i vrijedi oko 13,3 milijuna kuna. Njegova mjesečna neto plaća bila je 90 tisuća kuna. Najveći bonus imao je 2007. prije gospodarske krize kada su mu isplaćene dionice tada bile vrijedne 4,7 milijuna kuna.  Bonus isplaćen 2011. vrijedio je oko 1,9 milijuna kuna.

Pasionirani je teniski rekreativan. 2012. naslijedio je Radimira Čačića na čelu Teniskog saveza kada je ovaj morao ići u zatvor zbog prometne nesreće. U tenisu je otprije jer je Zagrebačka banka vlasnica Istraturista, tvrtke koja drži licencu ATP turnira u Umagu.

Kada je dugogodišnji direktor tog turnira Slavko Rasberger 2009. htio izvući licencu tog turnira iz vlasništva Istraturista, bio je to njegov kraj. Imenovan je novi direktor.

Milosti nije bilo ni prema Anti Gliboti kada je kreditom Zagrebačke banke bio kupio Croatia Records. Nakon nekoliko neplaćenih rata, Luković je preuzeto tu tvrtku i doveo Miroslava Lilića kojemu je osim velike plaće dao i bonus od 5 posto tvrtke. 2012. je Zagrebačka banka  s ukupno 70 milijuna eura sjela na trgovački centar Joker u vlasništvu Željka Keruma.

U javnosti nikad nisu prestajale priče o načinu privatizacije Zagrebačke banke gdje se Lukovića dovodi u negativan kontekst. Također mu se prigovara zbog navodnih makinacija sa starom deviznom štednjom i visokih kamata.

Hobi mu je osim tenisa bio uzgoj maslina i proizvodnja maslinovog ulja. Posjeduje maslinik između Rovinja i Bala od 10 tisuća kvadratnih metara.

Tu proizvodi oko 250  litara ulja. Ambalažu za njihove proizvo dizajnirala je tvrtka Bruketa&Žinić. Njegova supruga Arna Luković medijima je otkrila da su to učinili „iz zafrkancije“ jer su željeli da ono što poklanjaju prijateljima bude lijepo. Njihova imena ipak nema na tim bocama jer im „ne treba ta vrsta publiciteta“.

Pod njegovim vodstvom Zagrebačka banka dobila je niz nagrada čime je stekla reputaciju jedne od najboljih banaka u regiji. Dobio je nadimak „vječni“. Pogotovo kada je  za razliku od svog šefa  u Unicredit banci Alessandra Profuma koji je 2010. morao otići, on i 2010 i 2012. dobio novi mandat. Na čelu Zabe ostaje najkasnije do 2015. godine.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.