Glumac i redatelj

Antun Vrdoljak

Foto: Robert Anić/PIXSELL
Antun Vrdoljak
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
Antun Vrdoljak
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
Antun Vrdoljak
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Antun Vrdoljak
01.12.2016.
u 00:00
Vrdoljak je završio glumu na Kazališnoj akademiji u Zagrebu. Na filmu se kao glumac prvi put pojavio 1957. Glumio je u oko 20 filmova i koprodukcijskih projekata.
Pogledaj originalni članak

Antun Vrdoljak rođen je u Imotskom, 5. lipnja 1931. godine. U mladosti se bavio gimnastikom, rukometom, tenisom i jedriličarstvom.

Nema Vrdoljaka u zadnjih sto godina koji nije završio solfeggio i nešto svirao. Kasnije sam za vrijeme studija od toga živio. Noću sam svirao trubu u barovima i tako se financirao prve dvije godine studija - rekao je Vrdoljak.

Prvi film "Smrt Isusovu" gledao je kao dijete u Boškovoj pećini, u koju su se Imoćani sklanjali od bombardiranja. Pustio im ga je neki čudan čovjek koji je došao u grad.

Kasnije se Vrdoljak sprijateljio s njegovim sinom Gerhardom Ledićem, poznatim putujućim reporterom. Jedno vrijeme zajedno su bili u novinarstvu, u Vjesniku u srijedu.

Foto: Robert Anić/PIXSELL
Antun Vrdoljak
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
Antun Vrdoljak
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
Antun Vrdoljak
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Antun Vrdoljak

Nakon male mature upisao je gimnaziju u Osijeku gdje je završio prva tri razreda i upoznao Fabijana Šovagovića. Kako su to bile godine gladi, Vrdoljak koji je živio u internatu, Šovagoviću je, koji je uvijek sa sobom imao gablec, tada crtao za sendvič.

Kad su se u četvrtom srednje doselili u Zagreb, otac ga je upitao što će upisati. "Akademiju, bit ću glumac!", a otac je rekao: „U redu, to je za navečer. A što ćeš raditi tijekom dana?" Po njemu je trebao upisati medicinu.

Vrdoljak je završio glumu na Kazališnoj akademiji u Zagrebu. Na filmu se kao glumac prvi put pojavio 1957. (Nije bilo uzalud N. Tanhofera). Uloga putnika u Tanhoferovu filmu H-8 (1958.) zbog pučkog šarma priprostog mladića donijela mu je veliku popularnost. Glumio je u oko 20 filmova i koprodukcijskih projekata. Za ulogu ratne žrtve u filmu Rat (1960.) V. Bulajića nagrađen je Zlatnom arenom na festivalu u Puli. U vrijeme najveće glumačke slave jedva je, priznaje, nosio križ te profesije.

- Ne volim biti ovisan ni o čemu, a najmanje o ljudima. Glumac ne bira svoj posao, njega biraju. Dosadilo mi je čekati kad će me netko pozvati i ponuditi mi ulogu.

Smetalo mi je što ne mogu reći što želim igrati. Zato sam se prihvatio režije - govori.

Nakon 1960. godine radio je kao športski novinar u nekoliko zagrebačkih redakcija.

Kao redatelj je debitirao pričom u omnibusu Ključ (1965.) Njegov cjelovečernji debut se smatra ujedno i najuspješnijim naslovom:

Kad čuješ zvona (1969.)  Uslijedili su U gori raste zelen bor (1971.) i Povratak (1979.). Zaokupljaju ga ekranizacije književnih djela. Prva je bila Mećava (1977.), uslijedio je Kiklop (1982.),  te Glembajevi (1988.). Kad je pogledao "Kad čuješ zvona" s redateljom se poželio upoznati i sam Miroslav Krleža. Vrdoljak se danas može pohvaliti da je prijateljovao s najvećima: Gavellom, Kombolom, Klaićem, Marinkovićem. Režirao je i dramu o problemu delikvencije Deps (1974.), te dvije komedije – Ljubav i poneka psovka (1969.) i Od petka do petka (1985.). Za Televiziju Zagreb režirao  je TV – serije Prosjaci i sinovi i Zagrljaj, a u novije vrijeme, 2010. dokumentarno-igranu seriju Tito (2010.) i Duga mračna noć (2004.), koja je 2013. proglašena najgledanijom serijom HRT-a.

Početkom Domovinskog rata Vrdoljak se ostavio režije i ušao u politiku. Supruga Branka tada je govorila "Tko će raditi filmove? Drži se svog posla!", Ranko Marinković držao joj je stranu, a Vrdoljak se ipak uputio na prvu sjednicu predsjedništva. Izabran je u Sabor, a potom i na mjesto direktora HRT-a.

- Tuđman me na prijevaru doveo na HRT. Nisam htio nikako. Zvali su me na konferenciju za tisak, Tuđman i ja sjedamo, a on kaže "Prije nego počne konferencija, imam za vas dobru vijest. Evo vam novog direktora HRT-a!" Otišao sam vrlo bijesan, no Tuđman je bio vrlo uporan. "Rat je na vratima, i ja bih se bavio poviješću, pisao knjige, ali nemam vremena za to", rekao je i ja sam se zatekao na čelu HRT-a - kaže Vrdoljak.

Nakon izbora za potpredsjednika Republike Hrvatske povjerena mu je organizacija Europskog atletskog prvenstva u Splitu za koju je dobio prve reference i čestitke predsjednika Međunarodnog olimpijskog odbora Juana Antonija Samarancha. Tada je dobio njegovu podršku za osnivanje Hrvatskog olimpijskog odbora pa je 10. rujna 1991. godine osnovan HOO, a Antun Vrdoljak izabran za njegovog prvog predsjednika.

Predsjedničku dužnost obnašao je dva mandata zaredom, odnosno do 2000. godine.

U siječnju 1992. godine je HOO primljen u Međunarodni olimpijski odbor, a Vrdoljak je 1992. prvi puta pod hrvatskom zastavom vodio hrvatske sportaše na Zimske olimpijske igre u Albertville. Slijedile su Olimpijske igre u Barceloni, Atlanti i Sydneyju. Opća skupština HOO-a 2003. proglasila je Vrdoljaka počasnim predsjednikom HOO-a.

U kontaktima kroz međunarodne sportske asocijacije Vrdoljak je dao nemjerljiv doprinos afirmaciji mlade hrvatske države.  

Nakon desetogodišnje političke i karijere sportskog djelatnika (1990.-2000.) vraća se u kinematografiju visokobudžetnim projektom Duga mračna noć (film i serija). Trenutačno sprema film o Anti Gotovini.

Suprugu Branku upoznao je glumeći trubača u jednoj tv drami Ivice Ivanca i Marija Fanellija. Branka se, priznao je Vrdoljak, tada zaljubila u trubu, a on,  u Branku. Iza sebe je tada već imao jedan brak s Ankom Petričević u kojemu se rodio najstariji sin Vjekoslav. S drugom suprugom, glumicom Brankom Vrdoljak, ima tri sina (Andrija, Marko i Luka) i kćer Ivanu.

Antun Vrdoljak je punac poznatom hrvatskom glumcu Goranu Višnjiću, i svekar poznatoj hrvatskoj pjevačici Vanni. Uživa u krugu obitelji okružen s 14 unuka.

Antun Vrdoljak ima impresivan životopis; hrvatski je glumac, ugledni redatelj i producent, bivši potpredsjednik Republike Hrvatske, HDZ-ov zastupnik u drugom sazivu Hrvatskog sabora, bivši direktor HRT-a, bivši predsjednik, danas počasni predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora i član Međunarodnog olimpijskog odbora.

Među inim vrijednim nagradama 2004. godine dobio je Državnu nagradu za šport "Franjo Bučar" za životno djelo.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.