Širenje u regiju

ZSE prikupio novac potreban za preuzimanje slovenske burze

Foto: Grgur Zucko/PIXSELL
ZSE prikupio novac potreban za preuzimanje slovenske burze
10.12.2015.
u 11:55
Transakcija za preuzimanje Ljubljanske burze završena je nakon dva kruga dokapitalizacije teška 14,9 milijuna kuna
Pogledaj originalni članak

Zagrebačka burza završila je proces preuzimanje Ljubljanske burze i tako preuzela slovensko tržište kapitala. Još će biti potrebno nekoliko formalnosti da se akcija proglasi završenom, ali riječ je o tehničkim detaljima koji ne mogu pokvariti ishod posla.

Dobar posao za Hrvatsku

Zagrebačka burza još je u srpnju potpisala sporazum o preuzimanju Ljubljanske burze stjecanjem 100 posto dionica od grupacije CEE Stock Exchange Group. Iako su obje strane pristale na dogovor da se neće objaviti cijena preuzimanja, Zagrebačka burza provela je dva kruga dokapitalizacije kojima je prikupljala 15 milijuna kuna za kupnju slovenske burze. Točno u podne u srijedu zatvoren je drugi krug dokapitalizacije i time je završen cijeli proces. Prikupljeno je ukupno 14,9 milijuna kuna, a kako doznajemo, među ulagačima u Zagrebačku burzu našli su se i Europska banka za obnovu i razvoj koja je uložila oko 6 milijuna kuna, čime je stekla nešto više od 5 posto udjela u ZSE te PBZ Croatia osiguranje, društvo za upravljanje drugim mirovinskim stupom koje je uložilo 3,6 milijuna kuna i steklo oko 3,5 posto Zagrebačke burze. U prvome krugu dokapitalizacije sudjelovalo je 28,5 posto postojećih dioničara, koji su upisali 4,27 milijuna kuna novoga kapitala. U drugome krugu sudjelovali su kvalificirani ulagatelji, koji su upisali 10,63 milijuna kuna novoga kapitala, priopćili su iz Zagrebačke burze.

– Vrlo smo zadovoljni okončanjem procesa dokapitalizacije. Iza nas je izuzetno aktivno razdoblje, a slijedi nam period još većih izazova. Međutim, sretni smo što smo u prilici postaviti nove smjerove razvoja tržišta kako bismo kreirali dodanu vrijednost za sve sudionike tržišta kapitala – izjavila je predsjednica uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić. Da bi se i formalno dovršila akvizicija, nužno je pričekati odobrenje slovenskog regulatora tržišta kapitala, Agencije za trg vrednostnih papirjev, nakon čega će se pristupiti završnim aktivnostima vezanima uz predmetnu akviziciju.

Veći promet na obje burze

Zagrebačka burza kupila je burzu koja ima tržišnu kapitalizaciju od 5,9 milijardi eura, a i prosječni mjesečni promet od 60 milijuna eura. Promet domaće burze osjetno je viši i u studenom je iznosio oko milijardu kuna iako je zabilježio pad veći od 12 posto u odnosu na mjesec prije. Očekuju se sinergijski učinci koji bi kao ishod imali veći promet na obje burze te veće tržište s više oblika usluga, proizvoda i načina trgovanja. S hrvatske strane više se puta isticalo da je hrvatski kapital duboko u slovenskom tržištu te da ulagatelji izvan regije promatraju Sloveniju i Hrvatsku kao isto tržište pa je sinergija očekivana.

Na sastanku Nadzornog odbora u srijedu održana je i konstituirajuća sjednica na kojoj je za predsjednika izabran Dubravko Štimac, predsjednik uprave PBZ Croatia osiguranja.

>> Od 2016. uvodi se porez na kapitalnu dobit, tržište negoduje 

>> Zagrebačka burza prikuplja 15 milijuna

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.