uspjeh

ZOI u Sočiju pod 1,7 milijuna crepova iz Tondacha iz Đakova

Foto: Davor Javorović/PIXSELL
ZOI u Sočiju pod 1,7 milijuna crepova iz Tondacha iz Đakova
24.10.2012.
u 21:00
U sjeni krize - unatoč projektu Soči, pogon u Bedekovčini zatvoren je od ožujka
Pogledaj originalni članak

Crijepom proizvedenim u Hrvatskoj prekrivat će se sportski objekti i objekti za smještaj na Zimskim olimpijskim igrama u ruskom crnomorskom gradu Sočiju, koje će se održati 2014. godine. Tondach Gleinstatte AG, vodeći proizvođač glinenih crepova u srednjoj i jugoistočnoj Europi, već je realizirao prvi dio isporuke za krovove prema ekskluzivnom ugovoru za svog ruskog partnera koji gradi krovove na tom velikom ruskom gradilištu. Kako nam je rekao direktor Tondacha za Hrvatsku Mladen Koprek, olimpijskim projektom Gornaja Karusel predviđena je isporuka crijepa za oko 160.000 četvornih metara krovne površine, odnosno više od 1,7 milijuna crepova, a cijeli projekt vrijedan je oko milijun eura. Već je isporučeno 46 kamiona, odnosno 265.000 crepova s pripadajućim priborom.

Crijep se zove Venera

– Na površini od 160.000 četvornih metara postavit će se različiti Tondachovi proizvodi s uključenim priborom za crijep koji je optički usklađen, a program se odnosi na strehe, sljemenjake, sisteme za hvatanje snijega i sl. Glavne površine krovova na nadmorskoj visini od 540 do 960 metara pokrivat će se proizvodom Venera koji se proizvodi u našoj poslovnoj jedinici u Đakovu i karakterizira ga bezvremenska elegancija, valoviti oblik te funkcionalnost. Prekrivanje Venerom je zbog njegove veličine 29x48,5 cm vrlo efikasno jer je potrebno samo 11 crepova za prekrivanje četvornog metra. Također smo, samo za projekt Soči, u šest mjeseci razvili i proizvod u šest različitih boja i dizajna u mješavini zelenih, žutih i sivih tonova čija površina daje osjećaj smirenosti i harmonije s mediteranskim ugođajem. Kao posebnost, svaki crijep na poleđini nosi i jedinstveni otisak \"Soči 2014.\" Manji dio crepova za Soči proizvest će se i u Tondachovim pogonima u Srbiji i Sloveniji – kaže direktor Koprek.

No, unatoč t6omu što su dobili posao za projekt Soči, proizvodnji crijepa u Hrvatskoj zbog krize u građevinskom sektoru baš i ne cvjetaju ruže. Naime, Tondachov pogon u Bedekovčini ne radi još od ožujka i stotinjak radnika iz proizvodnje kod kuće, na minimalcu, čeka bolja vremena. Radi tek nekolicina radnika u prodaji.

Bogatstvo na zalihi

– Unatrag četiri godine, u našim pogonima u Bedekovčini i Đakovu broj zaposlenih morali smo smanjiti za stotinjak ljudi. I pogon u Đakovu koji zapošljava 80-ak ljudi, radi smanjenim intenzitetom. Na zalihi imamo oko dva do tri milijuna crepova i još ne znamo kad ćemo početi s proizvodnjom u Bedekovčini, vjerojatno ne prije proljeća. Proizvodnja nam je u Hrvatskoj u zadnje četiri godine pala za više od 50 posto – rekao je Koprek. Kaže da se zbog konstantnog porasta cijene energenata, prvenstveno plina, u Hrvatskoj sada ne isplati proizvoditi jer na svakom proizvedenom crijepu gube desetak posto. – Netko u Vladi trebao bi se zapitati zašto je cijena energenata za proizvodnju u našem okružju, primjerice u susjednoj Austriji, puno niža nego u Hrvatskoj – rekao je Koprek.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.