ECB-ove smjernice

Zadržat će aktualne i niže razine kamata

Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Zadržat će aktualne i niže razine kamata
28.12.2019.
u 18:40
Europska središnja banka nastavlja s otkupom vrijednosnih papira – 20. mlrd. eura mjesečno
Pogledaj originalni članak

Upravno je vijeće Europske središnje banke odlučilo zadržati ključne kamatne stope na sadašnjim i nižim razinama te ponoviti smjernice buduće monetarne politike na osnovi gospodarskih i inflacijskih izgleda koji upućuju na umjeren oporavak globalne gospodarske aktivnosti, piše u Biltenu ECB-a koji je jučer objavio HNB.

Ističu da rast zaposlenosti i plaća i nadalje podupiru otpornost gospodarstva europodručja te je potrebno da monetarna politika ostane prilagodljiva u duljem razdoblju kako bi se potaknuli inflacijski pritisci. U skladu s poboljšanjem raspoloženja u vezi s globalnim rizicima u europodručju porasle su cijene dionica i smanjile se razlike prinosa na korporativne obveznice, a prinosi na dugoročne državne obveznice također odražavaju rast nerizičnih stopa.

Tečaj eura uglavnom je stabilan. ECB namjerava nastaviti podupirati gospodarski rast povoljnim uvjetima financiranja, osobito za mala i srednja poduzeća. Nastavljaju i otkup vrijednosnih papira mjesečnom dinamikom od 20 mlrd. eura te će i dalje reinvestirati glavnice dospjelih vrijednosnih papira i dugoročno nakon što počnu povećavati ključne kamatne stope.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.