Fond za zaštitu okoliša razljutio proizvođače pića

Za propuste države plaćaju proizvođači koji izvoze ambalažu?

Foto: 'MARUSIC DUSKO'
Za propuste države plaćaju proizvođači koji izvoze ambalažu?
16.02.2010.
u 08:00
Ako se ne može spriječiti šverc iz BiH, Slovenije..., šteta se treba namiriti u suradnji s carinom i MUP-om, a ne na naš račun, ogorčeni su u GIUPP-u.
Pogledaj originalni članak

Nakon kriznog – i ekološki harač?! Kako bi se stalo na kraj švercerima ambalaže iz susjednih zemlja koji je skupljaju i vraćaju u Hrvatsku kako bi je unovčili, u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sjetili su se da za taj propust carine i drugih mjerodavnih službi po džepu opale, koga drugoga nego domaće proizvođače koji posluju i na izvoznim tržištima, ogorčeni su u Gospodarskom interesnom udruženju proizvođača pića, koje pokriva više od 80 posto hrvatske proizvodnje.

Duple deklaracije

Odlukom za koju nije precizirano otkad stupa na snagu i nema nikakvu zakonsku podlogu, svi proizvođači pića i napitaka – Dukat, Podravka, Vindija, Jamnica, Badel, Kutjevo..., dužni su za robu koju izvoze napraviti nove deklaracije bez obavijesti o povratnoj naknadi od 0,50 kuna kako bi se spriječila svaka zloporaba na štetu Fonda. Ni Fond, a ni resorno ministarstvo u čijem je "portfelju", pritom nimalo ne zanima činjenica da deklariranje proizvoda za izvoz ovisi i usklađeno je s propisima zemlje uvoznice, a proizvođači bi zbog duplih deklaracija (za strano i domaće tržište) morali povećati i zalihe gotove robe, prilagoditi proizvodnju, povećati troškove nabave uz prijetnju većeg otpisa robe, kaže direktorica GIUPP-a Ružica Glazer.

Kredit za prilagodbu?

Dragica Basarić iz Eko-Ozre tvrdi da se prema prvim procjenama na tržišta izvan RH plasira oko 100 milijuna ambalažnih jedinica godišnje pa se neplanirani trošak proizvođača mjeri u desecima milijuna kuna. U slučaju da se prihvati prijedlog ručnog lijepljenja naljepnica i markica, svaki milijun komada dodatno stoji 313.720 kuna.

- Prihvaćamo da je vraćanje ambalaže iz BiH, Slovenije... u RH štetno za Fond, no ako ne može spriječiti takve kriminalne radnje, Fond štetu treba nadoknaditi u suradnji s Carinskom upravom i MUP-om, a ne preko leđa domaćih proizvođača izvoznika - tvrdi Glazer.

Špekulira se kako se novim nametom pokrivaju gubici Fonda koji je lani uprihodovao 265 milijuna kuna manje nego 2008., no direktor Vinko Mladineo to demantira ističući kako su i 2009. bili u plusu 41 milijun kuna. Red se, tvrdi, mora uvesti. Na granici je već zaplijenjeno nekoliko tegljača i kamiona koji su povratnu ambalažu švercali u RH. Nije isključeno da se šverca i strana ambalaža.

No, Fond po svakoj prošvercanoj boci gubi 65 lipa - 50 koje idu trgovcu za povrat, a 15 lipa proizvođaču, kojemu je to, ako je plasira na inozemno tržište, nezakonita dobit, kaže Mladineo. Tvrdi da je šteta proizvođača zbog novih deklaracija prenapuhana, a Fond je taj koji gubi milijune. Uostalom, ako su to veliki izdaci, proizvođači mogu zatražiti i beskamatni kredit Fonda kako bi proveli njegovu odluku, poručuje.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.