VLADA

Za očuvanje radnih mjesta 1,87 milijardi kuna

Foto: Josip Regovic/PIXSELL
Zagreb: Premijer Andrej Plenković predstavio novi paket mjera za gospodarstvo
Foto: Damir Sencar/HINA/POOL/PIXSELL
Zdravko Marić
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
Zagreb: Premijer Andrej Plenković predstavio novi paket mjera za gospodarstvo
09.04.2020.
u 20:48
Vlada je za ublažavanje krize usmjerila 2,1 milijardu kuna iz proračuna
Pogledaj originalni članak

Preraspodjelom unutar državnog proračuna Vlada je danas u borbu protiv koronavirusa i ublažavanje gospodarskih posljedica epidemije usmjerila 2,1 milijardu kuna. Gotovo 90 posto tog iznosa, 1,87 milijardi kuna, usmjereno je u mjeru očuvanja radnih mjesta. S 80 milijuna kuna financirat će se novi kredit za likvidnost putem HBOR-a, 53,2 milijuna kuna utrošit će se za nabavu opreme za mikrobiološku dijagnostiku koronavirusa, zaštitne opreme i dezinficijensa te za dežurstvo na telefonskim linijama u sklopu Službe za zaraznu epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Za provedbu mjere za očuvanje radnih mjesta u pravnim osobama u sustavu sporta namijenjeno je 40 milijuna kuna, a za potpore samostalnim umjetnicima, samozaposlenima i fizičkim i pravnim osobama u kulturnim i kreativnim industrijama te osiguranja sredstava fizičkim i pravnim osobama u području kulture za produljeno razdoblje pripremnih aktivnosti za odobrene projekte u kulturi 34 milijuna kuna. U poboljšanje likvidnosti ugroženih gospodarstvenika u turizmu uložit će se 25 milijuna preraspodijeljenih kuna, a 20 milijuna ide za pomoć poljoprivredi zbog povećanih manipulativnih troškova.

Novac je namaknut s razdjela Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (305 milijuna kuna), Ministarstva znanosti i obrazovanja (294,8 milijuna), Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU (152,9 milijuna), MUP-a (129,5 milijuna), Ministarstva hrvatskih branitelja (77,2 milijuna) te Ministarstva zaštite okoliša i energetike (75,9 milijuna).

Vlada je danas za poticaj zdravstva na suzbijanju epidemije u BiH osigurala 43 milijuna kuna. Novac će se usmjeriti u podmirivanje dijela dospjelih obveza prema dobavljačima lijekova, potrošnog i ugradbenog medicinskog materijala, a osiguran je na pozicijama Ministarstva zdravstva i Središnjeg ureda za Hrvate izvan Hrvatske.

VIDEO Josip Tica o gospodarskim mjerama Vlade

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

TH
than
01:42 10.04.2020.

Što to znači za očuvanje radnih mjesta ?!? Jel' ti ljudi rade ili se dijele pare na račun naših praunuka da ne idu na zavod za nezapošljavanje zbog statistike ? Ako ne rade, zašto ih se ne šalje u radne akcije ? Slavonija, Lika, Kordun, Zagora i da ne nabrajam dalje... Silni prostori gdje ima posla koliko želiš, ako već želimo povjerovati vladajućima da je vrijeme za promjene i ulaganje u poljoprivredu i industriju.