HMD Global

Za Nokiju skupljeno 100 milijuna dolara novih investicija za razvoj

Foto: Victoria Jones/Press Association/PIXSELL
Za Nokiju skupljeno 100 milijuna dolara novih investicija za razvoj
22.05.2018.
u 08:25
Mobiteli pod brendom Nokia dobili su novi zamah, budući da su im u novom investicijskom krugu ulagači ukazali povjerenje
Pogledaj originalni članak

HMD Global, finska tvrtka koja je otkupila brand Nokia, je u samo dvije godine na tržište izbacila 16 modela, uspjela je prikupiti 100 milijuna dolara u posljednjoj rundi financiranja. Novac će biti uložen u financiranje širenja i rasta poslovanja. Inače, rundu investicija predvodi ženevska tvrtka Ginko Ventures preko Alpha Ginkam, zatim tu je DMJ Asia Investment Opportunity Limited. Wonderful Stars inače podružnica je tvrtke FIH Mobile koja je u vlasništvu Hon Hai Precisiona (Foxconn) te koja će imati 6 posto udjela dionica kada HMD Global kompletira transakcije.

Finski jednorog

Uz najnoviji krug financiranja trenutna procjena vrijednosti HMD Globala nadmašuje milijardu američkih dolara, što ovom startupu daje status jednoroga, priopćili su iz HMD Globala. Tvrtka u 2018. planira proširiti svoj portfelj Nokia pametnih telefona i udvostručiti širenje dosega na strateškim tržištima, 
Tim povodom Florian Seiche, glavni izvršni direktor tvrtke HMD Global, rekao je: “Oduševljeni smo potporom investitora uz koje ćemo pisati iduće poglavlje Nokia telefona. Naša je ambicija da isporučujemo odlične smartfone koji oduševljavaju naše obožavatelje dok istodobno ostajemo pri svojim finskim korijenima i prepoznatljivim karakteristikama značajnim upravo za Nokia telefone. Naš je cilj biti globalni igrač na tržištu”.

Isporučeno 70 milijuna Nokia

Jean-François Baril, direktor i osnivač tvrtke Ginko Ventures, član uprave HMD Globala: “Ponosni smo što možemo pridonijeti idućoj fazi razvoja Nokia telefona i uspješnom podizanju ovog investicijskog kruga”. 
Tvrtka je u svojoj prvoj godini poslovanja, dakle u 2016. godini isporučila više od 70 milijuna Nokia telefona, dok su prodajne aktivnosti obuhvatile su više od 80 zemalja. Mobiteli su pak, podaci su HMG Globala, aktivirani u 170 država svijeta. Danas se Nokia telefoni prodaju na više od 250.000 prodajnih mjesta širom svijeta, a više od 600 izravnih trgovinskih partnera posvećeno je idućem poglavlju Nokia telefona na globalnoj razini. U 2017. HMD Global zabilježio je ukupni prihod od 1,8 milijardi eura (2,13 milijarde dolara) uz operativni gubitak od 65 milijuna eura (77 milijuna dolara). Dvije trećine potrošača, kaže statistika, koji kupuju Nokia telefon danas su mlađi od 35 godina. Četiri od pet potrošača preporučuje Nokia smartphone svojim prijateljima.

Foto: David Jensen/Press Association/PIXSELL
Nokia 3310
Foto: David Jensen/Press Association/PIXSELL
Nokia 3310
Foto: Danijel Lijović
nokia 3310
Foto: Danijel Lijović
nokia 3310
Foto: David Jensen/Press Association/PIXSELL
Nokia 3310

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.