Širenje

Za 12,5 mlrd. $ Google kupuje Motorolu Mobility

Foto: 'CHRISTINA HU'
Za 12,5 mlrd. $ Google kupuje Motorolu Mobility
15.08.2011.
u 21:36
Prošlo je sedam mjeseci od pokušaja spašavanja posrnule Motorole podjelom na Motorolu Mobility i Solutions
Pogledaj originalni članak

Internetski gigant Google nastavlja širenje preuzimanjem posrnule Motorole Mobility za 12,5 milijardi dolara, prenosi BBC. Posao je sklopljen sedam mjeseci nakon podjele Motorole, a trebao bi biti dovršen do kraja godine ili početkom 2013. godine.

Motorola Mobility, dio koji će ući u sastav Googlea, razvija i proizvodi mobilne telefone, dok Motorola Solutions pokriva širi raspon tehnologija za kompanije i vlade.

“Cijena od 12,5 milijardi dolara, odnosno 40 dolara po dionici, predstavlja 63 posto premije na cijenu dionice Motorole Mobility prošli petak na burzi”, stoji u zajedničkom izvješću kompanija.

U Googleu ističu da bi im ovo preuzimanje trebalo omogućiti razvijanje operativnog sustava Android do krajnjih granica. Također, napominju da namjeravaju i dalje razvijati Motorolu Mobility kao zaseban biznis.

– Potpuna posvećenost Motorole Mobility Androidu kreirala je prirodno nadopunjavanje za naše dvije tvrtke – izjavio je Larry Page, čelnik Googlea.

Sanjay Jha, izvršni predsjednik Motorole Mobility, ističe da ova transakcija donosi izrazitu vrijednost njihovim dioničarima i otvara neograničene nove mogućnosti zaposlenicima, klijentima i partnerima širom svijeta.

Nakon što je odluku o preuzimanju potvrdio menadžment obiju kompanija, sljedeći korak je odobrenje dioničara i regulatora.

Motorola je nekoć bila jedan od najjačih svjetskih proizvođača mobitela, ali su je u posljednjih nekoliko godina izgurali galopirajući Apple, Samsung i HTC. Mnogi njihovi uređaji već upotrebljavaju Googleov operativni sustav Android.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

BI
bilikamen
22:09 15.08.2011.

Ljudi moji, ma jeli to moguće?

ZO
zoki385
23:05 15.08.2011.

vidiš da je. virtualna firma, koju smo prije samo povezivali sa \"tražilicom\", toliko je ojačala da kupuje motorolu. no, bolje i to nego da motorola propadne skroz.

OB
-obrisani-
23:57 15.08.2011.

Kakve se pare vrte na gluposti.