Spor

WTO naredio EU da ukine carine na high-tech proizvode

Foto: AFP
WTO naredio EU da ukine carine na high-tech proizvode
18.08.2010.
u 08:00
Sjedinjene Države, Japan i Tajvan tužili Europsku uniju Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.
Pogledaj originalni članak

Svjetska trgovinska organizacija (WTO) naredila je Europskoj uniji da ukine uvozne carine na milijarde dolara vrijedne proizvode – multifunkcijske printere, kompjutorske ekrane s ravnim zaslonom te digitalne prijamnike za televizore – ili će uslijediti oštra kazna.

Prema pisanju Wall Street Journala, mogla bi to biti najskuplja pobjeda Sjedinjenih Država i WTO-a.

Spor je izbio još 1996. godine, kada je potpisan ugovor o informacijskim tehnologijama (ITA).

Ugovor o nultoj carini

Potpisalo ga je 70 zemalja koje su postavile nultu carinu na širok spektar elektroničkih proizvoda iz kategorije ''visoke tehnologije''.

Prema ugovoru, riječ je o 5 milijardi dolara carina godišnje koje više ne treba plaćati. Globalna trgovina proizvodima koje pokriva ugovor u 2008. iznosila je 4 milijarde dolara, za razliku od 1996., kada je bila vrijedna 1,2 milijarde dolara.

No, EU tvrdi da spomenuti proizvodi nisu visoka tehnologija, već ih smatraju staromodnom robom široke potrošnje koja podliježe carini od 6 do 14 posto. Vodili su ih kao obične printere, kompjutorske zaslone te konvertere kabelske televizije. Ukupan uvoz tih roba u 2007. godini, prema procjenama ITIC-a, bio je 11 milijardi dolara.

EU odbija slušati

SAD, Japan i Tajvan, gdje ima najviše tvrtki koje proizvode visoku tehnologiju, godinama su lobirali za ukidanje carina, a 2008. godine podnijeli su tužbu Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.

Za sada EU najavljuje da neće mijenjati svoju odluku, a argument im je da bi ukidanjem carina zaustavili proces inovacija u IT sektoru. U svakom slučaju, imaju pravo uložiti žalbu u sljedeća tri mjeseca.

Ako EU ne bude poštovao odluku WTO-a i ne ukine carine, SAD, Japan i Tajvan imat će pravo uvesti carinske tarife na uvoz robe "made in Europe" – uključujući i automobile, farmaceutske proizvode i sir – u vrijednosti carina koje je WTO sada proglasio ilegalnima.

 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

OB
-obrisani-
12:50 18.08.2010.

Ako EU ne bude poštovao odluku WTO-a i ne ukine carine, SAD, Japan i Tajvan imat će pravo uvesti carinske tarife na uvoz robe \"made in Europe\" – uključujući i automobile, farmaceutske proizvode i sir – u vrijednosti carina koje je WTO sada proglasio ilegalnima. ---------------------------------------------------------------------- Ma nek uvedu, tko ih jebe. Da se više završi sa tom farsom i Europa okrene sama sebi.

DU
Deleted user
14:25 18.08.2010.

eu, puna fraza o \"svom putu\" a u biti sve više zaostaje za sad i japanom, a sad ih je pretekla i južna koreja, ubrzo će i kina. umjesto poticanja razvoja i inoavacija, u eu raste samo birokracija, protekcionizam i sindikalizam. najviše podsjeća na austro-ugarsku iz dekadentne, zadnje faze, iako na krivi put eu vode zemlje kao portugal, španjolska, slovenija i grčka, svaka na svoj način.

Avatar Časna seka
Časna seka
18:29 22.08.2010.

Nama svejedno, ionako nemamo ni \"t\" od tehnologije.