skok dionica na zse

Uzlet burze bio je kratka daha, do – korekcije

Foto: 'Tatjana Tadic/PD/PIXSELL'
Uzlet burze bio je kratka daha, do – korekcije
07.01.2013.
u 19:23
Znatan rast domaćeg tržišta kapitala u tri trgovinska dana uzrokovali su vanjski faktori, pa i rješenje problema "fiskalne litice" u SAD-u
Pogledaj originalni članak

Prošli tjedan na Zagrebačkoj burzi pravi uzlet – vrijednost Crobexa porasla je 2,22% na psihološku razinu od 1800 bodova, na kojoj je zadnji put bio početkom rujna prošle godine. Crobex 10 porastao je 2,37% i probio svoju baznu razinu od 1000 bodova. Ipak, taj rast rezultat je vanjskih faktora, odnosno izbjegnute \"fiskalne litice\" u Americi, dok domaćih razloga još uvijek nema. Stoga je i taj prošlotjedni rast bio kratka daha pa je već početkom ovoga tjedna došlo do korekcije Crobexa, ali i nekih dionica koje su imale najveći rast prošloga tjedna. Najveći dobitnici prošloga tjedna bili su Ingra, Atlantic grupa, Petrokemija, Atlantska plovidba i AD Plastik, no već u ponedjeljak, primjerice, dionica Ingre je korigirana što i ne iznenađuje zna li se da je ta tvrtka već dulje vrijeme u blokadi.

Očekivanja od EU

– Budući da pozitivan niz na Zagrebačkoj burzi proteklog tjedna nije bio popraćen fundamentalnim promjenama, kako u korporativnom tako ni u makroekonomskom okruženju, burzovni se rast jednim dijelom može pripisati privremenom rješenju američkog problema \"fiskalne litice\" koji je dugo opterećivao tržišta te s druge strane \"siječanjskom efektu\" i repozicioniranju investicijskih portfelja na početku godine – komentira Anto Augustinović, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste banci. Ipak, održivost tog rasta ovisi o poboljšanju gospodarske slike u Hrvatskoj preokretanjem negativnih makroekonomskih trendova koje bi otvorilo prilike za povećanje prihoda i dobiti tvrtki te tako opravdalo trenutačni i omogućilo budući rast cijena njihovih dionica. Analitičari su složni da će i članstvo u EU biti prilika za takvo što jer će hrvatsko gospodarstvo dobiti pristup velikom i jedinstvenom tržištu koje može potaknuti novi razvoj, ali i omogućiti da se strani i domaći investitori okrenu domaćem tržištu kapitala. A na burzi ima ulagačkih meta, uzmu li se u obzir najavljene privatizacije, te moguća preuzimanja i izlistavanja novih kompanija. Ipak, i američka politika vanjskog duga, smatraju analitičari, uvelike će odrediti kretanja na globalnom planu u ovoj godini, ali i neriješena dužnička kriza zemalja eurozone koja je i dalje prepreka snažnijem oporavku u Europi.

Ovisnost o SAD-u

Analitičari Erste grupe iz Beča u svojoj najnovijoj analizi tvrde da se smanjuje averzija ulagača prema riziku te da obilje likvidnosti i potraga za većim prinosima također pridonose rastu i oni bi u ovoj godini trebali pružiti potporu tržištima kapitala u regiji u ovoj godini. No za daljnji rast, tvrde i oni, to će trebati opravdati fundamentalnim argumentima kao što je poboljšanje rasta zarade koje bi nosilo daljnji rast tržišta, rekao je Henning Esskuchen, voditelj Odjela za analizu tržišta kapitala SIE u Erste Group. On također upozorava da je veliki rizik za ovaj scenarij daljnji razvoj situacije u SAD-u. A velikom broju domaćih tvrtki tek slijedi oporavak. Među njima očekuje se, primjerice, pozitivan ishod s Dalekovodom čija se dionica već oporavlja nakon najavljene predstečajne nagodbe. Isti uzlet očekuje se i od cijelog građevinskog sektora. Velika su očekivanja analitičara i nadalje od Atlantic grupe koja ulazi u nove investicije, Petrokemije koja bi trebala u privatizaciju, isto kao i Croatia osiguranja. Uglavnom, makroekonomski pokazatelji, nezaposlenost i investicije, koji su prošle godine sprečavali oporavak, trebaju oporavak i za burzu.

>> Najveći utjecaj na burzu imat će ulazak u Europsku uniju

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

NH
nherceg
08:03 08.01.2013.

Jel vi čujete sebe što govorite i još k tome obmanjujete čitatelje. Dionice rastu upravo zato jer su neke brutalno podcijenjene (cijene ne odgovaraju fundamentima), a ne zbog nekakvog Američkog poreznog zakona. Vi podrazumijevate da su sve cijene na burzi efikasno određene i firme fer vrednovane pa se cijene samo fino podešavaju prema informacijama. I nakon ogromnih gubitaka hrvatskih dioničara i dalje "savjetujete" kako je dobro "kladiti se" na porast dionica tipa Dalekovod. E jadna li nam svima majka.

OB
-obrisani-
21:38 08.01.2013.

mherceg ne seri, pojma nemas kak funkcionira burza, svjetski mesetar broj 1 svicaras sa sjedistem u hon kongu jednom je izjavio: svak onaj kaj hoce zaradit vise od 5% godisnje na burzi-taj je tamo zalutao, i najbolje mu je da se odmah povuce prije nek je sve izgubio-tebi "specijalistu" na znanje kak funkcionira svjetska burza: CC 25% cini vrijednost kompanije 25% menadnjemt iste a 50% su ciste spekulacije-zbrojis li to sve skupa onda kupis "maglu".

OB
-obrisani-
21:40 08.01.2013.

nherceg-voren baf iz omahe nije htio kupit i ne posjeduje ni jednu jedinu dionicu hajteha, a na prezentaciji cukerberga u njujorku izjavio: sve su to dobre firme (yahu, majklsoft, fejzbuk, aple) ali ja neznam koliko ce one vrijedit za 10 godina, ja se ne mogu igrat lovom mojih klijenata.