podmirenje dugova

Uz Kazahstance za Dinu Petrokemiju zainteresirane još tri kompanije

Foto: Goran Kovačić/Pixsell
Dina Petrokemija
Foto: Borna Filić/PIXSELL
Mladen Janiška
22.03.2014.
u 14:40
Trebat će podmiriti i Dinine dugove državi nastale u predstečajnoj nagodbi koji su porasli za 8,5 milijuna kuna, kaže Mladen Janiška
Pogledaj originalni članak

Osim Kazakh Oil Trans World Group, najveću plinsko-naftnu kompaniju iz Kazahstana, koju zastupa britanski fond Davon Trading&Finance Limited, za Dinu Petrokemiju zainteresirane us još tri kompanije iz istog sektora – jedna iz Kanade, a druge dvije iz istočne Europe.

Dug i dokapitalizacija

Donedavno zainteresiranih, osim ponude tvrtke Crodux plin Ivana Čermaka, koji ju je ipak povukao, za moguće preuzimanje Dine uopće nije bilo. Navodno je nagli interes nastao zbog LNG terminala čiji je projekt država proglasila strateškim, ali i znanog geostrateškog položaja. Zato se iz nekih izvora čuje kako bi interes za Dinu uskoro mogli iskazati i Amerikanci. Navodno se već i vode prvi razgovori s potencijalna tri ulagača, a najviše su odmakli s britanskim fondom. Do kraja tjedna trebao je načelno biti poznat dogovor fonda s vjerovnicima – Hypo i Zagrebačkom bankom te HEP-om, no informaciju je li što dogovoreno vezano uz otkup potraživanja fonda od vjerovnika ili nije, nismo uspjeli dobiti.

Početkom tjedna već je bilo rečeno da je dogovor s HEP-om i Zabom postignut, ali čeka se onaj najvažniji s Hypo bankom koji se vodi u Austriji jer ta banka ima založno pravo nad Dinom. Toj je banci, prema najavama, britanski fond trebao ovih dana poslati pismo namjere, no do petka, kako smo dobili informaciju, još nije stiglo. Štoviše, kaže nam sugovornik, sve izjave o tome da su pregovori daleko odmakli i nisu potpuno točne jer sve ovisi o ponudi koju će britanski fond dati u pismu namjere.

Situacija s Dinom nije nimalo jednostavna zbog opterećenja dugovima, ali i zato što je njezin vlasnik Dioki završio u stečaju te je pitanje kako i njega uklopiti u cijelu priču o preuzimanju Dine. Trebat će podmiriti i dugove Dine državi nastale u predstečajnoj nagodbi, koji su, prema podacima predstečajnog povjerenika Mladena Janiške, porasli za 8,5 milijuna kuna. Uz dogovor o otkupu potraživanja, potencijalni ulagač treba dati i ponudu za dokapitalizaciju.

Govori se o 12 mil. eura

Britanski fond je navodno govorio o 12 milijuna eura koje bi uložio u Dinu, no, naravno, to sve treba potvrditi bankovnom garancijom. Tvrtka je u blokadi od studenoga, a 270 radnika Dine još ne zna kakva ih sudbina čeka.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

Avatar gladnijura
gladnijura
16:29 22.03.2014.

Trla baba dlan, da joj prođe dan. Tko pametan će kupiti te ruine; to je tehnologija previše stara (preko 30 godina kad je sirovina i nafta još bila koliko toliko jeftina) za ozbiljnu jeftinu proizvodnju sa zaradom.

PR
propalismoFranjoskroz
22:37 22.03.2014.

ako ugasimo petrokemiju Hrvatska će imati viška plina.Kome će ga utrpati po tim cijenama što su lihvarili petrokemiju???