Uspješna reorganizacija

UniCreditov profit 945 mil. eura – i prve dividende nakon 5 godina

Foto: Riccardo Giordano Sicki/IPA/PIXSELL/IPA/PIXSELL
UniCreditov profit 945 mil. eura – i prve dividende nakon 5 godina
04.08.2017.
u 10:27
Iako su im ukupni prihodi u drugom kvartalu smanjeni osam posto, na 4,86 milijardi eura, bolji su rezultat ostvarili zbog nižih rezervacija
Pogledaj originalni članak

Vlasnica Zagrebačke banke, talijanska banka UniCredit, poslovala je u prvom polugodištu 2017. s neto dobiti od 945 milijuna eura, 3,2 posto većom nego u istom razdoblju lani, ali i znatno većom od prognoziranih 676 milijuna eura.

Iako su im ukupni prihodi u drugom kvartalu smanjeni osam posto, na 4,86 milijardi eura, bolji su rezultat ostvarili uslijed smanjenih izdvajanja za rezervacije.

U tu su svrhu u prvih šest mjeseci izdvojili 564 milijuna eura u odnosu na 884 milijuna eura u istom razdoblju 2016., a prošli su mjesec prodali i dodatnih 17,7 milijardi eura loših kredita Pacific Investment Managementu (Pimco) i Fortress Investment Groupu.

Grupacija je, prema izvješću koje je jučer objavila, imala čak 46 posto manje prihode od trgovanja u odnosu na usporedni kvartal 2016. – 462 milijuna eura, no i taj je rezultat bolji od prognoziranog. U polugodišnji rezultat ušao je i jednokratni prihod od prodaje udjela u kartičarskoj tvrtki Visa Europe koji iznosi 216 milijuna kuna.

– Ovom kvartalu pogodovalo je gospodarsko okruženje koje je poticajno u Europi; niži troškovi i stabilan kamatni prihod koji je mjerilo koliko banka realizira iz svog osnovnog poslovanja.

Počinju se vidjeti i rezultati interne reorganizacije – prokomentirao je vrlo kratko rezultat izvršni direktor UniCredita Jean Pierre Mustier i najavio isplatu dividende dioničarima prvi put nakon pet godina.

Kapitalnom injekcijom od 13 milijardi eura izdanjem novih dionica i prodajom poljske podružnice UniCredit je ponovo vraćen na kolosijek i povećao je adekvatnost kapitala u tri mjeseca sa 11,45 na 12,8 posto, čime su na talijanskom tržištu među najbolje kapitaliziranim bankama.

Banka je u procesu reorganizacije poslovanja u sklopu kojeg prodaje lošu imovinu, zatvara poslovnice i otpušta tisuće radnika.

britanski mediji pišu

Raspada li se kraljevska obitelj? Problemi u odnosima se nižu, a teške dijagnoze omiljenih članova brinu fanove

Dvoje ljudi vodi tešku borbu, a u javnosti su uvijek nasmijani i dobro raspoloženi. Mašu svojim obožavateljima jednako kao što su im mahali kada su pucali od zdravlja i na stolu su im bila samo najfinija jela u najskupljim porculanskim tanjurima. Takvom životu sada se mogu samo nadati, a nadaju se i njihovi fanovi koji budno prate svaki njihov korak i zamišljaju kako bi im život bio bolji da su se rodili pod malo sretnijom zvijezdom. No barem je na ovom primjeru vidljivo da je ta sretnija zvijezda samo privid, a može nam biti i lekcija da uživamo u onom što imamo, ponajviše ako smo zdravi.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

EN
endorfin0777
10:55 04.08.2017.

Treba to nacionalizirati kao na Islandu a pohlepne psihopate poslati na robiju...