Mobilni operateri

U tri mjeseca mora se registrirati čak 4,5 milijuna prepaid-kartica

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
U tri mjeseca mora se registrirati čak 4,5 milijuna prepaid-kartica
16.04.2010.
u 22:00
Ukoliko se na vrijeme svi koji posjeduju prepaid kartice ne registriraju, moglo bi uslijediti ukidanje linija. Za operatere su predivđene visoke kazne pa čak i prekid rada.
Pogledaj originalni članak

Registracija prepaid-mobilnih kartica, unatoč protivljenju telekomunikacijskih operatera, ali i potrošačkih udruga, čini se, uhvatila je nezaustavljiv smjer. Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije, regulator koji živi upravo od prihoda operatera, preuzela je aktivniju ulogu u “natjeravanju” HT-a, Vipneta i Tele2 da sve odrade i usklade se sa željama Operacijsko-tehničkog centra za nadzor telekomunikacija, a sve u ime nacionalne sigurnosti. HAKOM je, naime, postavio rok da do sredine sljedećeg tjedna mobilni operateri moraju uvesti izmjene u svoje opće uvjete, a prema naputku OTC-a. Naime,  obvezna registracija prepaid-korisnika prema privremenom protokolu OTC-a trebala bi krenuti  od 1. lipnja za nove korisnike, a stari bi trebali biti registrirani do 1. rujna.  To znači smisliti način kako tijekom tri ljetna mjeseca registrirati oko 4,5 milijuna korisnika prepaid-kartica, koji osobno s dokumentima moraju doći do prodajnog mjesta i registrirati se.

Papirnata kontrola

Naime, protokol OTC-a nalaže potpunu papirnatu kontrolu svih podataka, odnosno registracija elektroničkim putem neće biti moguća, što nadalje znači da i oni koji su već registrirani moraju ponoviti tu radnju, ovaj put na ispravan način, u skladu s traženjem tajnih službi.

- Upoznali smo HAKOM sa svojim stavom o pravnoj neutemeljenosti osnove za uvođenje ove obveze, ali smo zbog zakonskih i kazni koje su propisane obvezni poslati izmijenjeni tekst općih uvjeta - kažu u HT-u. HAKOM tek slijedi privremeni organizacijsko-tehnički protokol OTC-a čiju zakonitost HT također osporava. No i HT i Vipnet smatraju da trenutačno ne postoji jasna i nedvojbena zakonska osnova za uvođenje ovakve mjere. U krizi je neprihvatljivo uvoditi mjeru koja ima negativne financijske posljedice za šire gospodarstvo te posebno za mobilnu industriju koja već snosi teret krize primjenom trošarina od šest posto. Povećanje troškova poslovanja, uz smanjenje ukupne baze korisnika i prihoda, utjecat će na prihode operatera, ali negativan učinak ove mjere odrazit će se i na poreze, naknade i na oporavak BDP-a, složni su operateri.

Korisnici na gubitku

I korisnici će se naći u nezavidnoj situaciji jer ako se na vrijeme ne registriraju, slijedi ukidanje linija, a ljetni mjeseci zasigurno nisu dovoljni da se provede naum OTC-a, poručuju u udruzi potrošača Telekom. Prema nekim glasinama, u HAKOM-u je jedva prošao zaključak koji pritišće operatere. Začudni su i tako kratki rokovi uz obrazloženje HUP-a o gubicima za proračun, a nejasno je i što tajne službe dobivaju konfliktom s operaterima osim ako se ne radi tek o pokazivanju moći. EU će možda uvesti obvezu registracije prepaida, no takva odluka još nije donesena, a dok i zemlje u okruženju ne uvedu ovakvu obvezu, i sigurnosni uvjeti padaju u vodu, slažu se operateri i potrošači.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 43

OB
-obrisani-
16:01 18.04.2010.

i ovo sranje će biti kratkog vijeka

XN
xnet0822
06:33 04.05.2010.

18.04.2010. u 10:41h Azriel je napisao/la: xnet082 Ak imaš sestru policajku, daj ju molim te pitaj kakva je kazna za distribuciju tuđih fotki preko interneta ? ili to možda ona ne zna ? ===================0 Azriel i Mihac, pustite vi moju sestru na miru ! Mihac, tužit ću te zbog izdaje - a usto imaš i nečistu savjest koja ti nije dala mira, pa si se usudio sve nas na Forumu izvrijeđati ! Zbog tvoje izdaje sam trebao dobiti samo opomenu, a ne Ban ! Sad više ne mogu ići na fotoalbum ! Hvala Bogu da tamo više nemaš pristup, kao ni na Jutarnji list jer si ti jedna osoba koja treba pod hitno neuropsihijatrijsko liječenje ! Jako me zanima što si to Šefici prijetio preko PP-a ? Daj se kontroliraj malo !

Avatar Azriel
Azriel
11:25 18.04.2010.

a kaj će im PIN? Ili je to pisao neka policijska neznalica, koji maltretiraju 4 milijuna Hrvata zbog Polančecovih 20 mobitela..