Potrošački savjetnik

U roku od 6 mjeseci možete reklamirati manjkav proizvod

Foto: DPA/PIXSELL
U roku od 6 mjeseci možete reklamirati manjkav proizvod
14.01.2014.
u 16:23
Na pitanje odgovorio glavni tajnik i savjetnik Društva Potrošač Igor Vujović.
Pogledaj originalni članak

Pitanje:

Prije mjesec i pol dana mama mi je kupila narukvicu na poklon u jednoj zlatarnici. Narukvica je u mjesec dana dva puta pukla radi slabih spojki i nekvalitetne izrade. Kad sam je drugi put odnijela na popravak objasnila sam vlasnici da bih je zbog čestih lomova željela zamijeniti ili tražiti povrat novca, a ona je odgovorila da to nije njihova praksa u poslovanju i da tražim nemoguće. Imaju li pravo na takvo poslovanje i ima li smisla ustrajati u povratu novca te koji mi je sljedeći korak? Moja mama pri kupnji narukvice nije dobila račun i ta mi ga je gospođa, koja je ujedno i vlasnica zlatarnice, izdala tek na moj zahtjev. (M. K.)

Odgovor:

U slučaju pojave materijalnog nedostatka u roku od šest mjeseci od kupnje proizvoda imate pravo na reklamaciju, prema čl. 5. Zakona o zaštiti potrošača te čl. 400. Zakona o obveznim odnosima, uz predočenje računa. Prema čl. 410. Zakona o obveznim odnosima, kupac-potrošač koji je pravodobno i uredno obavijestio prodavatelja o nedostatku može po svom izboru: zahtijevati od prodavatelja da nedostatak ukloni, zahtijevati od prodavatelja da mu preda drugu stvar bez nedostatka, zahtijevati sniženje cijene, izjaviti da raskida ugovor – povrat novca. Savjetujemo da napravite pismenu reklamaciju (poštom preporučeno na trgovca ili urudžbiranjem kod trgovca – pritom zatražite potvrdu primitka na kopiji prigovora), pozovite se na navedene članke Zakona o obveznim odnosima i Zakona o zaštiti potrošača. Reklamaciji priložite kopiju računa i objasnite kronologiju događaja. Trgovac je dužan odgovoriti u roku od 15 dana. U slučaju negativnog odgovora, trgovca prijavite na internetskoj stranici Centralnog informacijskog sustava zaštite potrošača Ministarstva gospodarstva.

>>Ako niste zadovoljni proizvodom, a nisu vam odgovorili, javite to ministarstvu

>>Ne platite li ratu za osiguranje vozila, ovrhu možete dobiti i bez opomene

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.