Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
potrošački savjetnik

Ne platite li ratu za osiguranje vozila, ovrhu možete dobiti i bez opomene

autocesta, gužve
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
17.12.2013.
u 07:43

Na pitanje čitatelja odgovara Sanja Keretić, predsjednica varaždinskog potrošača

P: Prošle godine ugovorio sam policu obveznog osiguranja za svoje osobno vozilo i odlučio se za obročnu otplatu premije. Posljednji obrok premije zaboravio sam platiti, a novu policu sklopio sam u drugoj osiguravajućoj kući. Na kućnu adresu ovih dana stiglo mi je rješenje o ovrsi za neplaćenu ratu, zajedno s troškovima ovrhe. Smatram da me osiguravajuća kuća kod koje sam imao osiguranje prošle godine namjerno „kaznila“ ovrhom jer me o dugu nije obavijestila opomenom. Naime, da sam dobio opomenu, dug bih i platio. Također, mogla je prije vremena raskinuti policu osiguranja zbog neplaćanja i dugovanja ne bi bilo. (K. L. iz Varaždina)

O: Prema Zakonu o obveznim osiguranjima u prometu, vlasnik odnosno korisnik prijevoznog sredstva dužan je za svako motorno vozilo koje podliježe obvezi registracije sklopiti ugovor o osiguranju za štetu nanesenu uporabom vozila trećim osobama (smrt, tjelesna ozljeda, narušavanje zdravlja, uništenja ili oštećenja stvari) te ga obnavljati sve dok je prijevozno sredstvo koje je predmet osiguranja u prometu odnosno dok se koristi. Obveza društva za osiguranje iz ugovora o osiguranju počinje istekom 24. sata dana koji je u ispravi o osiguranju naveden kao početak osiguranja, a prestaje istekom 24. sata koji je u ispravi o osiguranju naveden kao dan isteka trajanja osiguranja, ako nije drugačije ugovoreno.

Za novčanu obvezu koju ne izvrši u propisanom roku, dužnik je dužan platiti i zakonsku zateznu kamatu, a također, što u ovom slučaju valja naglasiti, ne postoji zakonska obveza slanja opomene za nepodmirena dugovanja. Jednako tako, suprotno mišljenju vlasnika osobnog automobila koji nam se požalio, društvo za osiguranje ne može zbog neplaćanja premije prijevremeno raskinuti policu osiguranja. Vraćanje premije moguće je isključivo u slučaju odjave vozila zbog uništenja, rashodovanja, stavljanja izvan prometa – mirovanja ili pak krađe vozila. U navedenim je slučajevima osiguratelj obvezan na zahtjev ugovaratelja vratiti neiskorišteni dio premije ako se do dana objave nije ostvario osigurani slučaj.

Pri obračunu neiskorištenog dijela premije primjenjuje se premijski sustav koji je vrijedio na dan ugovaranja osiguranja. Zakon predviđa i sankcije za vlasnike prijevoznih sredstava, pravne ili fizičke osobe ako prije uporabe prijevoznog sredstva u prometu ne sklope ugovor o osiguranju te ga ne obnavljaju za sve vrijeme dok je prijevozno sredstvo u prometu. Predviđene su kazne od 5000 do 50.000 kuna. Također, kaznom od 1000 do 5000 kuna može se kazniti i odgovorna osoba pravne osobe.     

>> Kupac ima pravo na naknadu štete dok mu je mobitel na popravku

Komentara 6

Avatar airbizz
airbizz
08:06 17.12.2013.

da je dotični čitatelj ostao u istoj osiguravateljskoj kući dobio bi opomenu.ovako se osig.kuća revanšira na odlazak čitatelja u drugu kuću.

ER
EUGEN ROMMEL 2
10:18 17.12.2013.

znam ovakvih koliko hoćeš! Dobio je barem 5 opomena da ima dugovanje!

Avatar Debilni-hrvatina
Debilni-hrvatina
19:22 24.12.2013.

Ovrha ce biti rijec godine 2014 !!!!siguran sam...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije