uspješan biznis u mirovini

U pola sezone vratilo mi se sve uloženo u maline

Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
15.06.2016., Osijek - Berba malina na plantazi Stefana Sefseka. DKS_56139177 Photo: Marko Mrkonjic/PIXSELL
Foto: Thinkstock
Macro shot fresh raspberries and leaves isolated
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
maline
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL
maline
Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
maline
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
maline
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL
maline
17.06.2016.
u 00:30
Zaradili smo lani oko 9000 kuna, ove ćemo najmanje 10.000. Vrijedno je truda, kaže Štefan Sevšek
Pogledaj originalni članak

S buntom zdjelica u rukama Štefan Sevšek iz Baranje obilazi grmove malina. U zdjelicu stane 250 grama voća, a svaku malinu mora pažljivo otrgnuti i složiti.

– Osjetljive su, ne mogu podnositi vrućinu pa ih se odmah mora odnijeti na hladno – opisuje nam 70-godišnji Štefan dok puni zdjelice.

Godina je rodna, nabere samo dopodne stotinjak kutijica. Supruga je Ana, smješka se, malo brža pa mu pomogne popodne, kada se vrati s osječke tržnice. Četrdeset kilograma svježeg voća čekalo je, tako, u srijedu kupce na 
njihovom štandu na glavnoj osječkoj tržnici.

– Ubrane, mogu stajati najviše jednu noć prije prodaje – dodaje Štefan.

Zasadili su oko 600 stabljika prije tri godine, na imanju od tek jednog jutra u Tvrđavici nadomak Osijeka. Petnaest su godina već vlasnici OPG-a, a Štefan je maline zasadio za zanimaciju u mirovini.

Ništa se ne prska pesticidima

– Da sam znao koliko će posla biti, ne bih se u to upuštao – šali se on. Orezuje mladice čak tri puta u proljeće, a sama je berba “pipkav” posao.

Cijela investicija stajala ga je samo 6000 kuna, s tim da navodnjava svaku stabljiku “kap na kap”. Isplatio ju je, preračunato, već za – pola sezone. – Zaradili smo lani oko 9000 kuna, ove ćemo najmanje 10.000. Vrijedno je truda – računa naš sugovornik. Maline su kratka trajanja pa “drže” i cijenu.

– Po 40 kuna smo prodavali kilogram u početku sezone, a najniža cijena bit će 26 kuna – navodi Štefan.

“Špica” je sezone u lipnju i srpnju, a već u kolovozu odlaze na odmor. Ništa ne prskaju jer je Štefan prebolio karcinom pa im u vrtu raste isključivo zdravo, voće i povrće netretirano pesticidima. Dobar urod on pripisuje navodnjavanju bez kojega, uvjeren je, nema roda.

U Mađarsku smo izvezli 4 kg

Prema podacima Hrvatskog zavoda za statistiku lani smo izvezli približno 283 tone malina, vrijedne 922.060 eura, što je znatan porast u odnosu na 2014., kada je ta brojka iznosila 76 tona.

Hrvatske maline najviše jedu Francuzi, a najmanje smo ih plasirali u najbliže nam susjedstvo – u Mađarsku su izvezena tek četiri kilograma za 26 eura, a u Sloveniju 41 kilogram.

Paralelno, uvezli smo 152 tone toga voća, samog ili u kombinaciji, u vrijednosti 608.207 eura, najviše iz BiH i Poljske, a ni kilograma, zanimljivo je, iz vodeće Srbije. Bilo je i gore – tek dvije tone malina izvezli smo 2011., a uvezli smo čak 208 tona.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 17

Avatar Mi ili Oni
Mi ili Oni
09:19 17.06.2016.

Pazi ove "nešt ti para". Sve su ideje i poslovi počeli od malih stvari, iz garaže od dva reda rajčica i 100 tulipana. Ovaj će čovjek iduće godine imati 18 000 kn, a za deset 90 000 kn dobiti i 2-3 zaposlena. Gdje će te vi biti tada? Na kavi s prijateljima raspravljati o tome kako je društvo i sve oko vas krivo za vašu nesreću. Pljuc.

DU
Deleted user
09:14 17.06.2016.

Čovjek je sretan sa svoji 9000 tisuća kuna zarade dok se HDZ/SDP ne sjete doprinijeti njegovoj sreći sa novima porezima jer netko bre treba da plati sva lopovluk od te dvoje stranke.

Avatar gledatelj_zikine_dinastije
gledatelj_zikine_dinastije
10:26 17.06.2016.

prvi put cujem da je netko zadovoljan u poljoprivredi...plodove zemlje gledam redovito vec dvadeset godina i jos nisam vidio zadovoljnog ribara...