10. IBM forum

'U Hrvatskoj je nepopularno biti uspješan, to nas baca dolje'

Foto: IBM Forum
ibm forum (1)
Foto: IBM Forum
ibm forum (1)
Foto: 'Sanjin Strukic/PIXSELL'
'07.09.2010., Miramarska 23, Zagreb - Kreso Perica, glavni direktor IBM Hrvatska d.o.o. Nakon diplome na Fakultetu elektrotehnike i racunarstva u Zagrebu te jednogodisnjeg rada u tvrtki Dalekovod, Kre
03.10.2012.
u 22:22
"Rast na treću, inovacije, liderstvo, tehnologije" - Kako konačno postići gospodarski rast u Hrvatskoj, tema je tehnološko-poslovne konferencije IBM Hrvatska.
Pogledaj originalni članak

- U Hrvatskoj je nepopularno biti uspješan, to nas baca dolje i to treba promijeniti. Zato želimo poslati pozitivnu poruku i progovoriti o uspjehu, pojaviti se u društvu drugih uspješnih. U Hrvatskoj ima i uspješnih tvtki i uspješnih pojedinaca. Ako to mogu nogometaši, vjerujte da smo na drugim poljima još jači! U značajnoj mjeri smo puno više željni uspjeha nego neki stari narodi Europske unije - optimistično je poručio Krešo Perica, direktor IBM Hrvatska na početku 10. tehnološko-poslovne konferencije IBM Forum u Splitu koja se ove godine održava pod temom "Rast na treću, Inovacije, Liderstvo, Tehnologije".

- Izborom teme rasta ne namjeravamo napraviti kolektivnu psihoterapiju, nego smo sigurni da možemo ostvariti taj toliko željeni gospodarski rast u Hrvatskoj.

To potvrđujemo i uspješnim primjerima, svjedočanstvima nekih od domaćih najuspješnijih tvrtki poručio je Perica, aludirajući na primjere Atlantic Grupe, Vipneta, i vinarije Matošević, gostiju panela o gospodarskom rastu. 

Iako su impresivnije brojke za pokazati imali Atlantic grupa i Vipnet zvijezda panela bila je nova državna Agencija za investicije i konkurentnost i njen ravnatelj Damir Novinić.

- Naša agencija postoji tri tjedna, za sada nas je samo 20, ali uskoro će nas biti 30, a sljedeće godine 45. Pružit ćemo aktivnu pomoć velikim investitorima. Već danas je lakše investirati u Hrvatskoj, nego prije šest mjeseci. Jer prije šest mjeseci nije bilo ove agencije, niti novog zakona o investicijama. Minimalna vrijednost početne investicije je spuštena na 50.000 eura, a omogućava se i povrat jednog dijela kapitalne investicije, te potiče zapošljavanje. Privlačit ćemo i strani kapital, ali prvi nam je fokus na velikim investicijama koje iz nekog razloga zapinju - predstavio je Novinić agenciju koja je već treći pokušaj u Hrvatskoj da takva državna agencija poluči neki konkretniji rezultat:

- Borit ćemo se da nas ne ukinu, i bit ćemo brzi i ažurni. Naša uloga je prvenstveno savjetodavna. U zakonu piše da mi koordiniramo rast državnih institucija, svih aktera u investicijskom ciklusu, brinemo da su one potpore koje je zakon omogućio doista i koriste u skladu sa zakonom. Ministarstva i lokalne samouprave moraju surađivati s nama, i ako investitor u propisanom roku ne dobije odgovor mi možemo reagirati. Svakoj velikoj investiciji dodijelit ćemo čovjeka koji će se brinuti za sve procese. Već sada imamo pet-šest velikih projekata, koji su bili u fazi zastoja. Ne mogu govoriti o imenima, ali izdvojit ću jedan primjer. Imamo investitora čiji je problem u suštini to što tri institucije nisu bile sigurne koja prvo treba napraviti rješenje, a nije bilo nikog tko bi ih okupio za isti stol i raspetljao čvor. Uglavno se radi o investicijama u turizmu - zaključio je Novinić.

Istaknuo je da iako Hrvatska pala za pet mjesta po konkurentnosti i nalazi se na 81. mjestu, brojke su bolje kad se pogleda tehnološki sektor (45.  mjesto od 102 zemlje).

- Nećemo u Hrvatskoj konkurirati u bušenju nafte, a možemo u visokim tehnologijama. Jer prag za ulazak u taj biznis nije visok, tehnološke tvrtke s velikom dodanom vrijednošću imaju dobre šanse za uspjeh, sumirao je Perica iz IBM Hrvatska. 

-  Ne treba plakati za predpristupnim fondovima, iako vjerujem da će srednja i mala poduzeća uspjeti uzeti dio tih sredstava. Baš u tom sektoru vidimo prostora za rast - rekao je Hrvoje Veselko, direktor prodaje Vipneta.

- Od ulaska u EU ne treba niti strahovati, ali niti misliti da ćemo dobiti čaroni štapić kojim ćemo riješiti sve probleme. Što se naše grupe tiče očekujemo da učvrstimo svoju poziciju - poručio je, pak, Zoran Stanković, potpredsjednik za financije i član Uprave Atlantic Grupe.

Zanimljiv nastup na početku IBM Foruma imao je i poznati vinar Ivica Matošević, koji je u više navrata isticao da u konkurentskim zemljama vinari imaju manja porezna opterećenja. 

- Vinarstvo u Hrvatskoj mi ponekad izgleda kao sajam taštine, svi si mislimo kako smo super. No, iako imamo manje obradive površine za vinovu lozu, nego prije 100 godina ja sam optimističan. Dio smo vinski originalnog mediteranskog područja, i imamo kvalitetne proizvode. Nitko nas u svijetu ne percipira kao vinsku zemlju, ali to je super, bilo bi gore da imamo loš imidž! Hrvatsku treba afirmirati kao vinsku zemlju, a da to uspješnije učinimo trebat će nam i pomoć i podrška države. Sljedeće godine morat ćemo 30-tak posto vina više plasirati u izvoz jer će ulaskom Hrvatske u EU puno vina iz Francuske i Italije stići na naše tržište - upozorio je Matošević, koji je sa žaljenjem podsjetio da agencija za promociju hrvatskih vina nikako da aktivnije zaživi. 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

MA
maderija
06:26 04.10.2012.

"Pružit ćemo aktivnu pomoć velikim investitorima", opet vrag se** na veliku hrpu!!! Gdje smo mi mali?

OK
okvardz
08:47 04.10.2012.

Na zalost u Hrvatskoj vecina uspjesnih su mafija i bande jer nisu na posten nacin stekli to sto imaju cast izuzecima.Pogledajte te sve afere i tko se sve vuce po sudovima, policiji,USKOK-u,lista ne uplacenih obveza prema drzavi,neisplacene place radnicima mjesecima,neplacanje prekovremenog rada,rad bez slobodnih dana i bez nadoknade,rad nedjeljom ako je placen, placen je normalno,placa u bonovima za tocno odredjene trgovine,zastita na poslu(?), itd .Ako je ovo nacin i put kojim bih ja trebao proci i biti uspjesan onda kazem ne hvala bolje cu doma kopati i nekako cu prezivjeti imat cu prijatelje,nitko nece pomeni pljuvati, nemoram imati snagatore oko sebe,slobodno cu se kretati,necu se vucarat po policiji, necu razmisljat oce li me tko upucati, itd. To je Hrvatska stvarnost nazalost. Sretno uspjesnima!!!!!!!!!!!!!!

JO
josmalopanestalo
11:38 04.10.2012.

sad već odbijaju zaposliti i ljude s fakultetom jer su prekvalificirani (ma što to značilo)