NESTABILNOST

Hoće li tržište novi slom doživjeti u Kini?

Foto: Thinkstock
Hoće li tržište novi slom doživjeti u Kini?
07.12.2017.
u 10:58
U inficiranoj financijskoj klimi nagađaju se i cijene imovine. Tradicionalni sektori otišli su ruku pod ruku s usporavanjem rasta produktivnosti i pritiska na kvalitetu imovine
Pogledaj originalni članak

I dok se na burzama šuška o ponavljanju 2008. kad je tržište doživjelo slom, Međunarodni monetarni fond opasnost od financijskog kolapsa vidi na dalekom istoku. Zaduživanje u Kini svakim danom raste. Njen dug ovisi o fosilnim gorivima čija se cijena penje se u nebesa. Kako piše Business Insider, kineske vlasti pokušavaju spriječiti količinu duga, prije no što sve izmakne kontroli.

- Sve veća složenost sustava uništila je period financijske stabilnosti - piše izvješće IMF-a.

- Omjer kredita i BDP-a trenutačno je oko 25 posto, vrlo visoko sudeći prema međunarodnim standardima koji prognoziraju financijske poteškoće. Korporativni dug dosegnuo je 165 posto BDP-a, dok je dug stanovništva, iako zasad nizak, porastao je za 15 postotnih bodova BDP-a - stoji u izvješću.

U inficiranoj financijskoj klimi nagađaju se i cijene imovine. Tradicionalni sektori otišli su ruku pod ruku s usporavanjem rasta produktivnosti i pritiska na kvalitetu imovine.

Monetarna i fiskalna politika usmjerena na potporu zapošljavanju i rastu posljednjih su godina ekspanzivna. Krediti potrebni za generiranje dodatnog rasta BDP-a doveli su do značajne kreditne ekspanzije što je rezultiralo ubrzanim rastom duga.

Ovo nije prvi put da je MMF upozorio drugu najveću svjetsku ekonomiju, već je u kolovozu obratio pažnju na vanjski dug zbog čega je država nepoželjan suradnik.

Foto: Reuters/Pixsell
Kina
Foto: Reuters/Pixsell
Xi Jinping
Foto: Reuters/Pixsell
Wang Qishan
Foto: Reuters/Pixsell
Li Keqiang
Foto: Reuters/PIXSELL
Jack Ma

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar Debilni-hrvatina
Debilni-hrvatina
11:54 07.12.2017.

Kom je to IMF pomogao do sad?