Bob Little:

'Smetnja e-učenju su šefovi, misle da sve znaju'

Foto: Promo
'Smetnja e-učenju su šefovi, misle da sve znaju'
09.11.2016.
u 20:45
Podravka u Zagrebu organizira konferenciju o inovacijama za digitalno doba, Znanje u fokusu, a Little je jedan od govornika
Pogledaj originalni članak

Bob Little, globalni stručnjak za poslovno e-učenje na području Europe i Azije, jedan je od glavnih govornika 4. konferencije Znanje u fokusu, 24. studenoga u Zagrebu u organizaciji Podravke, o učenju i inovacijama za digitalno doba.

Koliko je danas važno e-učenje?

Najnoviji podaci iz studije o korporativnom e-učenju u EU i Kini govore da je na tržištu u EU ono poraslo za 28 posto od 2010. do 2013. Procjenjuje se da sada vrijedi 3,26 milijardi eura godišnje. Na tržištu u Hrvatskoj vrijedi manje od 10,7 milijuna eura. Pravi značaj korporativnog e-učenja je sposobnost da pruži podršku gdje god je osoba spojena na internet i kad god joj je potreban pristup učenju kako bi poboljšala radnu učinkovitost. Želimo li razvijati gospodarstvo znanja u kojem konkurentna prednost počiva na znanju i vještinama radne snage, i tvrtke se moraju razviti.

Što se u e-učenju promijenilo u pet godina?

I aplikacije i videomaterijali postali su uobičajeni način kako u svijetu koriste e-učenje. Koriste se za isporuku materijala za e-učenje na tablete ili pametne telefone i nagovještaj su mobilnog učenja (m-learning). Videomaterijali rješavaju pitanja vezana uz učenje i dobivanje gradiva.

Kako e-učenje pomaže u razvoju poslovanja?

Popularni pogled na e-učenje kaže da je ono dobro za poslovanje jer je jeftinije i lako dostupno. Osim toga, pruža dosljednu poruku, dostupno je 24 sata dnevno. Ono može učiniti proces učenja učinkovitijim te pomaže tvrtkama u održavanju znanja i vještine radne snage, a u postindustrijskom, visokokonkurentnom svijetu radnici su ti koji održavaju poslovnu konkurentnu prednost.

Kako u različitim zemljama i kulturama razmišljaju o inovacijama?

Sve nacije kažu da je inovacija dobra stvar, no u praksi ne potiče i ne podržava inovacije svatko. Jedan od razloga je što smatraju da zbog inovacija neće biti u povlaštenom položaju u smislu prestiža ili prihoda. Iskustvo iz svijeta govori mi da ne postoje bitne razlike između zemalja i kultura. Jedina je razlika u metodama koje koriste menadžeri da bi blokirali učenje i primjenu naučenog.

>> Učenje jezika putem interneta

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.