Kapital bez granica

Srbi odsad mogu kupovati hrvatsko

Foto: Anto Magzan/PIXSELL
Srbi odsad mogu kupovati hrvatsko
25.11.2010.
u 14:46
Hrvatska u Srbiji ima šanse u vojnoj industriji, kazao je srbijanski predsjednik Boris Tadić
Pogledaj originalni članak

Srpski kapital više neće biti nepoželjan u Hrvatskoj, kazao je predsjednik Ivo Josipović na današnjem gospodarskom forumu Hrvatska – Srbija u organizaciji HGK. Istina je da su neke srpske tvrtke bile diskriminirane na natječajima u Hrvatskoj, ali je toga bilo i sa srpske strane. No, to je vrijeme prošlo i dobra je vijest da politika više neće opstruirati gospodarsku suradnju dviju zemalja, koja može biti puno bolja nego dosad, kazao je Josipović, s čime se na forumu složio i njegov srbijanski kolega Boris Tadić.

Tržišna utakmica
– Suradnja i prijateljstvo nemaju alternative kako u političkom, tako i u gospodarskom smislu – rekao je Josipović, istaknuvši da samo zdrava tržišna utakmica može dati dobre rezultate.

Iako je poljoprivreda prirodno područje suradnje dviju zemalja, po njegovu mišljenju ima još puno područja za zajedničku suradnju, od energetike, metalurgije, kemijske industrije, transporta, proizvodnje lokomotiva i vagona, farmaceutike...

Suradnja dvaju gospodarstava bit će odlučujuća i na tržištu EU kako bi se lakše nosile s velikim i modernijim svjetskim gospodarstvima, kazao je predsjednik. Tadić ističe da ne postoji politika koja je dobra, a da nije utemeljena na proizvodnji. Obje zemlje, tvrdi, boluju od sličnih kroničnih bolesti kao što su deficit, loši pokazatelji uvoza i izvoza, visoka razina zaduženosti, velik socijalni pritisci i očekivanja socijalnih struktura da država rješava sve probleme pa je zbog toga politička i gospodarska suradnja još važnija.

– Proizvesti, prodati i izboriti se s konkurencijom nije jednostavno – kazao je, ističući kako su u vrijeme svjetske krize obje zemlje bile na rubu ekonomskog sloma zbog pogrešne strukture svojih nekonkurentnih gospodarstava orijentiranih više na uvoz nego izvoz.

No, ta su vremena, uvjeren je, prošla. Krizu treba iskoristiti kao šansu, okrenuti se visokoj tehnologiji i sagledati korištenje zajedničkih resursa kojih pojedinačno nemamo dovoljno ni u proizvodnji hrane, a kamoli u visokim tehnologijama – kazao je Tadić, koji najveće šanse za hrvatske gospodarstvenike u Srbiji vidi u obrambenoj i metalskoj industriji te softverskoj industriji, IT sektoru i građevinarstvu.

Bolje ikad nego nikad
Nadan Vidošević, predsjednik HGK, danas je podsjetio kako je na prvom susretu srpskih i hrvatskih gospodarstvenika, prije 10 godina, rekao da je bratstvo i jedinstvo između njih gotovo, ali da sanja dan kad će biti saveznici na europskom i svjetskom tržištu.

Od tada su dvije države povećale robnu razmjenu 24 puta, na 1,2 milijarde dolara u 2008. Ne vjeruje da će se ikad više dosegnuti 5 milijardi iz vremena bivše države, no samo zajedničkom suradnjom možemo postati relevantan čimbenik na ekonomskoj sceni Europe i svijeta, rekao je Vidošević.

Ministar gospodarstva Đuro Popijač drži da će Hrvatska, kad Vlada završi započetu borbu protiv korupcije, biti u rangu najkonkurentnijih zemalja, dok Slobodan Milosavljević, ministar trgovine i usluga Srbije, kaže da Srbija, među ostalim, investitorima nudi i povoljan porezni sistem, za svako novootvoreno radno mjesto od dvije do 10 tisuća eura te za velike i strateške investicije od 20 do 25 posto poticaja. Iduće godine najavio je i privatizaciju Srpskog telekoma te proizvodnju prvog novog modela automobila u Fiatu, u čemu bi i hrvatska strana mogla naći interes, a s obzirom na to da je na jučerašnjem forumu sudjelovalo više od 70 srpskih i 100 hrvatskih tvrtki, njega s obiju strana sigurno ne nedostaje.

Slobodan Petrović, generalni direktor srpskog AD Imleka, koji posluje u sastavu Salforda, kazao je da je srpskim poduzetnicima drago što se tržišta otvaraju. No, to se već trebalo dogoditi. Imlek će u gospodarskoj zoni Kukuzovac u Sinju uskoro graditi mljekaru vrijednu oko 8 milijuna eura, koja će prerađivati oko 100 tisuća litara mlijeka na dan.

Na listi inozemnih investitora u Srbiji, RH je s uloženih 353 milijuna dolara od 2000. do kolovoza 2010. na 14. mjestu. Najveći hrvatski ulagač u Srbiju je Agrokor, a bez problema tamo posluju i Atlantic, Nexe grupa...

Danas je pak objavljeno kako je i Luka Rajić ušao na to tržište pošto je njegov PharmaS preuzeo Ni medic za 11 milijuna eura. Srpskih ulaganja u RH puno je manje. Srpska tvrtka Globus auto u kooperaciji sa zagrebačkim DOK-ingom izrađuje električni automobil. Rodoljub Drašković, vlasnik Swissliona Takovo, kupio je sisački Eurofood market iz Siska, a za ulaganje je zainteresiran i Zoran Nedić, vlasnik Zoned građevinara, koji bi rado ušao u turistički sektor te kupio i obnovio hotel. Goša Holding Vlastimira Nešića nudi zajedničku proizvodnju vlakova.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 24

JA
jalnus
01:49 26.11.2010.

Kak ce se zvat hrvatsko koje Srbi kupe?

HO
hotfishlake
15:21 25.11.2010.

e da smo imali josipovice i tadice krajem osamdesetih i pocetkom devedesetih umjesto milosevice, martice, raskovice, seselje, suske i tudjmane....

OB
-obrisani-
17:00 25.11.2010.

kAPITAL ne poznaje granice - nije loše, još ćemo naučiti skupa protiv Švaba i velikih igrača. Još će ispasti da je domovinski rat bio joint venture - posao. win win deal?! ahm kad bolje pogledaš ....