VRIJEDNA NAGRADA

Splitski WestGate najljepši u Europi

Splitski WestGate najljepši u Europi
04.12.2017.
u 17:10
U prvi toranj uselila se Splitska banka koja raspolaže s upravnom zgradom na dvanaest katova, dok bi se u drugom tornju koji je još u izgradnji uskoro trebao useliti prvi hrvatski Marriot hotel
Pogledaj originalni članak

Splitski projekt West Gate koji uključuje dva poslovna tornja osvojio je nekretninskog Oskara, odnosno International Property Award u kategoriji visokogradnje poslovne namjene.

- Iako je vrijednost projekta „Westgate Split“ očita, jer smo prepoznati od strane najvećeg lanca hotela u svijetu, a izgradili smo i objekt za jednu od najvećih hrvatskih banaka, ova međunarodna nagrada nam privatno puno znači. U konkurenciji s nama su bili najbolji projekti u Europi, u gradovima koji su kudikamo veći i bogatiji od Splita, te smo ponosni što kući, u Hrvatsku, nosimo priznanje za naš dosadašnji rad- poruka je Josipa Komara, poduzetnika čija tvrtka vodi projekt. Naime, u prvi toranj koji je završen lani se uselila Splitska banka koja raspolaže s upravnom zgradom na dvanaest katova, dok bi se u drugom tornju koji je još u izgradnji uskoro trebao useliti prvi hrvatski Marriot hotel. Svjetski hotelski lanac upravo je tu poslovnu zgradu izabrao kao svoju prvu lokaciju u Hrvatskoj.

Drugi toranj prvotno je zamišljen kao objekt koji se sastoji od prizemlja i 17 etaža, te šest podzemnih etaža, a danas je u fazi očekivanja dozvole za proširenje projekta čime bi postao najviša građevina u Hrvatskoj. Izabran je kao objekt u kojem će svoj prvi hotel u Hrvatskoj otvoriti grupacija Mariott Hotels, ali tu projekt „Westgate Split“ ne prestaje iznenađivati javnost. Josip Komar nam kaže da intenzivno razgovaraju s nekoliko vodećih međunarodnih tehnoloških kompanija koje vide „Westgate Split“ kao svoj budući centar u regiji. Time bi i grad Split dobio dodatnu vrijednost u smislu dovođenja visoko kvalificirane radne snage i stvaranja centra znanja, te priliku da brojni mladi inženjeri u Splitu ostvare svoju budućnost. Željenim povećanjem katnosti drugog tornja na 28 etaža, Split bi dobio najvišu građevinu u Republici Hrvatskoj, ujedno i još jednu turističku atrakciju.

- Priznanje za Westgate Split je zaista posebno jer je to bio jedan od najvećih izazova u mojoj karijeri no htio bih naglasiti da se priznanje odnosi na cjeloviti projekt i nije vezano samo uz arhitekturu već i uz developerske vještine. Tornjevi su zamišljeni kao jasni, izvorni, kristalični oblici, u kombinaciji stakla i bijelih vertikala, suprotstavljeni plavoj horizontali kaštelanskog zaljeva u pozadini. Jezik arhitekture je jasan, podređen funkciji poslovnih sadržaja, suzdržan i nenametljiv u svrsi definiranja prostornog znaka– komentirao je vijest o dobivenom priznanju arhitekt Westgatea, Otto Barić.

Smješteni na glavnoj prometnici koja povezuje ulaz u grad i Dioklecijanovu palaču, tornjevi oblikuju pročelje glavne gradske ulice, ali su i već u ovom kratkom vremenu postali prepoznat simbol i pružaju iznimnu urbanističku vrijednost grada Splita, a ono što cjelokupan projekt čini jedinstvenim je njihova forma. Tornjevi su koncipirani kao dva trokuta, zaobljenih vrhova, čiji bridovi prate ulice, te su svojim izgledom upravo danas i službeno ubrojene u jedinstvenu svjetsku arhitekturu. Dodatnu vrijednost tom suvremenom urbanističkom konceptu daje Dioklecijanov akvadukt iz IV. stoljeća koji je sačuvan u cijelosti i u svojoj punoj dužini, prezentiran uz sjeverni bok Westgatea.

Također, projekt je građen po najvišim standardima kvalitete i energetske učinkovitosti te je prvi hrvatski poslovni objekt s LEEED, energetskim certifikatom A klase koji se dodjeljuje za primjenu sustava "zelene" gradnje.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

DU
Deleted user
19:09 04.12.2017.

u splitu lijepo. lijepa nagrada ali ne i split...baš svašta... kao da nikad nisu bili u splitu...