Moskovski sajam

Spin Valis dogovara posao i s bivšim Putinovim generalom

Foto: ''
Spin Valis dogovara posao i s bivšim Putinovim generalom
25.11.2010.
u 11:30
Povratak na rusko tržište koje je oduvijek bilo sklono masivnom namještaju od slavonskog hrasta
Pogledaj originalni članak

Tek što su potpisali ugovor s Lutzom, koji je preuzeo Lesninu, a na pomolu je i dogovor o ulasku u austrijsku Kiku, Spin Valisu se smiješi i veliki posao u Rusiji, gdje s još šest hrvatskih tvrtki upravo izlaže na moskovskom MEBEL-u 2010. u organizaciji HGK. Požeška tvrtka posljednjih je godina već prisutna na ruskom tržištu, ali zanemarivo putem Exportdrva te belgijskih, njemačkih i talijanskih izvoznika s kojima posluje na njihovim matičnim tržištima.

Posluju kao u najboljim danima prije krize

Ulazak u lanac ruskih robnih kuća namještaja Trikita i Grand, s kojima upravo pregovaraju, najbolji je pak put do ciljanog tržišta srednje i više kupovne moći. Ono će najprije prepoznati kvalitetu i dobar dizajn namještaja od slavonskog hrasta, kojemu je rusko tržište oduvijek bilo sklono, ali je zbog okretanja hrvatske drvne industrije zapadnoeuropskim tržištima proteklih godina bilo zapostavljeno. Reklo bi se da novopečeni ruski bogataši više naginju sjaju i blještavilu, kakvo je viđeno i na MEBEL-u, no i oni sve više prate svjetske trendove i uskoro će biti maksimalni minimalisti. Vrijednost slavonskog hrasta prepoznata je, doznajemo, čak i od ljudi bliskih premijeru Putinu pa u Spin Valisu posao dogovaraju i s jednim bivšim Putinovim generalom, koji je u biznisu s namještajem.

– Prije 15-ak godina iz Spin Valisa je u Rusiju kretao najmanje jedan kamion namještaja tjedno – govori Zdenko Biondić, komercijalni direktor Spin Valisa. Realizira li se samo dio poslova koji je preliminarno dogovaran i na MEBEL-u, kompanija je na najboljem putu i da poveća kapacitete tvornice, koja godišnje u nove tehnologije ulaže najmanje jedan do dva milijuna eura, te broj zaposlenih. Spin Valis posljednjih mjeseci, naime, posluje punim kapacitetom, kao u najboljim danima prije krize.

Prisutni u 30 zemalja svijeta

Trenutačno su prisutni u 30 zemalja svijeta, na koje otpada 90 posto proizvodnje, uz promet 15 milijuna eura godišnje, a osim velikog i zahtjevnog ruskog tržišta, na kojem je svim hrvatskim drvoprerađivačima cilj tržišna niša namještaja od masiva za bogatiju klijentelu te ruski partner koji bi im pomogao u marketinškoj podršci i ostaloj logistici na terenu, Spin Valis šansu vidi i u Dubaiju te na afganistanskom i jordanskom tržištu koja vole masivni namještaj od slavonskog hrasta, a nemaju vlastite drvne industrije koja bi im to ponudila, objašnjava Biondić, najavljujući agresivniji prodor i na zapostavljeno domaće tržište. Nedavno je tako otvoren zagrebački salon tvrtke, a sredinom prosinca otvara se i maloprodaja u sklopu tvornice u Požegi.

Stalno težimo novim tržištima i tehnologijama te razvoju inovativnih proizvoda i dizajna – kaže Biondić i dodaje kako u posljednje vrijeme puno rade i na crnogorskom tržištu, uglavnom za Ruse koji tamo kupuju sve više nekretnina. I u sakralnim objektima hrastov je namještaj sve više na cijeni. 

U tvrtki se sve više računa vodi i o održivom razvoju i obnovljivim izvorima energije. U pregovorima su tako i za kogeneracijsko postrojenje za proizvodnju toplinske i električne energije iz drvnih ostataka koje bi u Požegi gradili s Austrijancima. Proizvode i brikete za domaće te austrijsko, njemačko i talijansko tržište.

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.