Financijski savjetnik

Smanjenjem plaće smanjuje se i dopušteni minus, razliku moguće otplatiti na rate

Marijana Tadić
26.11.2015.
u 22:00
Savjetuje Marijana Tadić, direktorica poslovnice Miramarska u Zagreb
Pogledaj originalni članak

Smanjila mi se plaća, a po tekućem računu sam u maksimalno dopuštenom minusu. Hoće li će mi se zbog smanjenja plaće smanjiti dopušteno prekoračenje? Ako mi se minus eventualno smanji, neću imati odakle podmiriti tu razliku. Što mi savjetujete? Može li se dogovoriti otplata na rate?

Tea (Zagreb)

Na visinu dopuštenog prekoračenja, među ostalim faktorima, utječe i visina redovitog priljeva. U slučaju eventualnog smanjenja iznosa dopuštenog minusa banka će vam na adresu poslati obavijest u kojoj će, najmanje 30 dana ranije, najaviti iznos smanjenja dopuštenog prekoračenja. Ako ste korisnik e-zabe, ovu ćete obavijest dobiti i putem e-zabe.

U ovakvom slučaju imate na raspolaganju nekoliko mogućnosti. Ponajprije, tu je mogućnost otplate iznosa nastalog zbog smanjenja dopuštenog prekoračenja u 12 mjesečnih anuiteta.

Znači, sljedeći dan nakon isteka postojećeg dopuštenog prekoračenja banka će provesti najavljeno umanjenje i omogućit ćemo vam otplatu duga nastalog zbog umanjenja dopuštenog prekoračenja u 12 mjesečnih anuiteta uz plaćanje fiksne redovite kamatne stope koja se obračunava na iskorišteni iznos dopuštenog prekoračenja po ugovorenom modelu računa.

Ako ste suglasni s takvom opcijom, ne morate dolaziti u poslovnicu niti podnositi bilo kakav dodatni zahtjev, jer će sve biti odrađeno automatski, a u skladu s informacijama koje ćete dobiti u obavijesti.

Nakon što vam se automatski odobri obročna otplata na 12 mjeseci, banka će vam na adresu poslati obavijest o djelomičnom opozivu dopuštenog prekoračenja u kojoj će biti navedeno koliki je točan iznos otplate, koliko iznosi mjesečni anuitet, visina godišnje kamatne stope te ostale bitne informacije vezane uz otplatu.

Ako procjenjujete da niste u mogućnosti otplatiti iznos najavljenog smanjenja prekoračenja u 12 mjesečnih obroka, nego vam, primjerice, više odgovara otplata tijekom duljeg razdoblja ili vam je možda potreban veći iznos kredita kojim, osim podmirenja prekoračenja, želite podmiriti i neke druge obveze, kako u banci tako i izvan banke, možete se javiti u najbližu poslovnicu kako biste dogovorili mogućnosti odobrenja gotovinskog kredita na veći iznos i s duljim rokom otplate.

U svakom slučaju, svakako vam savjetujemo da se obratite bankaru u svojoj poslovnici kako biste zajedno odabrali opciju koja će najbolje odgovarati vašim trenutačnim potrebama i mogućnostima te koja će najefikasnije pomoći u rješavanju vaše financijske situacije.

>>Uz Lepezu Zagrebačke banke u inozemstvu dostupna medicinska 
i pravna pomoć 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.