Pad turske lire

Skupa Erdoğanova kontrola financija

Foto: Reuters/PIXSELL
Skupa Erdoğanova kontrola financija
25.07.2018.
u 15:13
Turska je lira oštro pala nakon jučerašnje odluke središnje banke da kamatne stope ostavi nepromijenjenima unatoč galopirajućoj inflaciji od 15 posto
Pogledaj originalni članak

Da je upletanje politike u ekonomiju put u kaos, zorno ilustrira najnoviji primjer iz Turske.

Turska je lira oštro pala nakon jučerašnje odluke središnje banke da kamatne stope ostavi nepromijenjenima unatoč galopirajućoj inflaciji od 15 posto. Takva odluka, suprotno osnovnim postulatima ekonomije, potvrda je ulagačima da je neovisnost monetarne politike postala itekako upitna u zemlji u kojoj je predsjednik Recep Tayyip Erdoğan mjesec dana nakon reizbora svog zeta Berata Albayraka imenovao za ministra financija.

Upravo zbog inflacije, trostruko više od ciljane, očekivalo se da će centralna banka podignuti referentnu kamatu sa sadašnjih 17,75 posto, za najmanje 100 baznih bodova.

Iznenađujuća odluka odmah je srušila vrijednost lire za 3,5 posto, na 4,91 lira za dolar, čime je turska valuta u posljednjih godinu dana izgubila više od petine vrijednosti.

Predsjednik Erdoğan oštro se protivi dizanju kamatnih stopa, a za pad turske lire optužio je “strane sile” pa je pitanje hoće li dopustiti guverneru Muratu Çetinkayu da zategne monetarnu politiku.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

RI
rikavac
21:07 25.07.2018.

Haha jos malo pa ce Turska bit ko sjeverna koreja.