Metali

Severina je dobro odabrala – bakar najunosniji

Foto: Arhiva Vl-a
Severina je dobro odabrala – bakar najunosniji
03.01.2011.
u 19:00
Cijene metala u protekloj godini porasle su 30 posto, od toga više od polovice u posljednjem mjesecu 2010.
Pogledaj originalni članak

Bakar je najunosniji metal 2011. godine. Naime, cijena bakra na burzama dostigla je rekordnu vrijednost. Vrhunac je bio 9631,75 dolara po toni na LME-u (Londonska burza metala). Cijene metala u protekloj godini porasle su 30 posto, a više od polovice toga porasta dogodilo se u posljednjem mjesecu 2010. godine. Razlog je to što je globalna ekonomija ipak počela svoj oporavak i potražnja je samim time povećana.

Proizvodnja je počela rasti u Europi, ali i u Sjedinjenim Američkim Državama, što povećava potražnju za metalima. Usto, kazuju stručnjaci, a prenosi BBC, zalihe bakra na izmaku su, stoga bi cijena i u ovoj godini mogla rasti, što pokazuju i cijene futuresa, odnosno ugovora s budućim datumom.

Jedino Kina i dalje troši zalihe koje je stvorila još 2009. godine, no prema mišljenju stručnjaka, u nekoliko dolazećih mjeseci potrošit će se i te zalihe, a potražnja Kine za metalima dodatno će povećati cijene. U posljednje vrijeme hrvatska pjevačica Severina podigla je mnogo prašine svojim priznanjem da se zaljubila u srpskog ''kralja bakra'' Milana Popovića. S obzirom na rastuće cijene bakra, čini se da je napravila dobar posao.

Naime, Amalco Grupa u vlasništvu M. Popovića primarno se bavi prodajom bakra i proizvoda od bakra, a u svom sastavu ima i rudnike zlata i bakra u Kazahstanu te mu posao zacijelo dobro ide. Prema pisanju srpskih medija, godišnji prihodi premašuju mu milijardu dolara.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 19

Avatar Dančo
Dančo
16:00 04.01.2011.

Iskreno,gadi mi se ta sevka,nives celz,dolores lambaša i ostale fufice . A ako se nasim istocnim susjedima bas takve cure sa napuhanim usnicama, istrosenim i krastavim medjunozjima i bizarnim smislom za modu i odjecu svidja, slobodno, nek izvole! :-)

IS
istina123
20:29 03.01.2011.

Seve -seve Ti si svoje međunožje dobro unovčila,stvarno znaš iskoristiti sve što ti se pruža.Čovjek je društveno biče, ali je i duhovno.Gdje če ti duša.

OB
-obrisani-
09:08 04.01.2011.

pljuc